Reforma Procuraturii, consolidarea eficienței Comisiei Naționale de Integritate (CNI), reformarea Curții Constituționale (CC), integritatea judecătorilor și procurorilor – au fost principalele subiecte discutate, astăzi, de ministrul Justiției, Vladimir Grosu, şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene în ţara noastră, Pirkka Tapiola, transmite CURENTUL.
În cadrul întrevederii, ministrul Justiției şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul constant acordat de Uninea Europeană ţării noastre în implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiției. Potrivit lui Vladimir Grosu, principalele priorități ale Ministerului Justiției sunt promovarea și adoptarea Legii cu privire la Procuratură și demararea reformei acestei instituții, fortificarea mecanismelor de funcționare a CNI, inclusiv introducerea unei proceduri speciale – confiscarea civilă, reformarea Institutului Național al Justiției, Curții Constituționale.
”Ne dorim foarte mult ca deputații să voteze proiectul de Lege cu privire la procuratură în această sesiunea parlamentară, pentru că reformele pe toate sectoarele din justiție trebuie să decurgă paralel. De asemenea, insistăm că judecătorii și procurorii să fie supuși testării integrității profesionale, deoarece nu diferă de ceilalți funcționari”, a afirmat ministrul Justiției.
Pirkka Tapiola a apreciat faptul că Ministerul Justiției a expediat Comisiei de la Veneția proiectul cu privire la procuratură pentru avizare. ”Este un pas foarte important în continuarea reformelor din justiție”, a subliniat ambasadorul UE la Chișinău.
Potrivit lui, interesul Uniunii Europene în ţara noastră este acela de a avea o justiție echitabilă, profesionistă, integră, cu toleranță zero față de corupție, care va duce la creșterea încrederii în actul justiției.
”Urmărim cu atenție cum sunt implementate acțiunile prevăzute în Matricea de politici. Credem că este nevoie de mai multă vizibilitate a acțiunilor care se realizează. Trebuie să ne focusăm eforturile pentru ca societatea moldavă să resimtă impactul schimbărilor”, a reiterat şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola.
În context, oficialii au mai discutat despre misiunea europeană de asistență pentru judecători, procurori și ofițeri ai Centrului Național Anticorupție. Urmează să fie stabilite condițiile în care această misiune va activa în Republica Moldova.
CURENTUL.md precizează: Reforma în sectorul justiției este una dintre prioritățile-cheie ale cooperării Uniunea Europeană – Republica Moldova și constituie baza pentru dezvoltarea fructuoasă a țării în cadrul Acordului de Asociere cu UE. Amintim că UE oferă sprijin bugetar direct pentru punerea în aplicare a acțiunilor și reformelor prevăzute în Strategia de Reformă a Sectorului Justiției 2011-2016.
Adrian Platon