Conform rezultatelor electorale obținute în cadrul alegerilor locale generale 2015, Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat și Partidul Comuniștilor ar primi cele mai mari alocații din bugetul de stat, începând cu anul 2016 când va fi aplicată legea nr. 36 (art. 27) cu privire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, transmite Curentul.md.
Calculele preliminare efectuate de experții Asociației Promo-LEX arată că cuantumul total care va fi alocat partidelor politice proporțional cu performanțele obținute la alegerile locale generale 2015 ar fi de 30 338 607 lei. Astfel, PDM și PLDM ar primi aproximativ 8,7 mln. lei câte fiecare, PCRM 3,3 mln. lei, PSRM – 3,1 milioane, „Partidul Nostru” – 2,5 milioane lei, Partidul Liberal – 2,2 milioane lei, Blocul „Iurie Leancă” – 1,4 milioane lei.
Experții Promo-LEX spun că, Legea privind finanțarea partidelor politice prevede alocarea a 0,2% din veniturile bugetului de stat pentru actorii electorali din Moldova, care urmează a fi repartizate proporțional cu performanțele obținute de aceștia la alegeri.
“Cei mai defavorizați vor fi candidații independenți care nu vor primi nimic din buget deoarece legea nu i-a luat în vizor. Astfel, dacă la ultimele alegeri locale din 2015 aceștia au acumulat 4,12% (1 249 950,6 lei), această sumă ar urma să fie distribuită partidelor politice proporțional performanțelor de la alegerile locale. În cazul blocurilor electorale, alocația se va împărți conform înțelegerii prealabile între membrii blocului electoral sau, în lipsa acesteia, conform numărului de mandate obținute de fiecare componentă”, se spune în comunicatul de presă.
Experții menționează că, suma calculată de ei ar putea să un fie cea finală care ar ajunge în conturile partidelor, deoarece legea presupune următoarea formulă de calcul a alocațiilor: 50% pentru performanțele obținute la ultimele alegeri locale și 50% la cele parlamentare. Astfel, luând în considerație ultimele două scrutine electorale din 2014 și 2015, partidele politice ar urma să primească 60 677 214 lei care vor fi distribuite conform unui regulament al Comisiei Electorale Centrale. Acesta urmează să fie elaborat până în toamna acestui an și va stabili clar distribuirea banilor din buget. De asemenea, acest mecanism va include și instrumente de verificare și control a banilor cheltuiți, precum și sancțiuni în cazul în care actorii electorali vor încălca legislația.
Misiunea de Observare a Alegerilor Promo-LEX a avut pe toată perioada Alegerilor Locale Generale 2015 peste 1500 de observatori naționali. De asemenea, în acest scrutin, Asociația a desfășurat campania „IEŞI la VOT!”, care a avut drept scop promovarea și încurajarea votului informat și conștient în rândul alegătorilor din Republica Moldova.
Cristina Pendea