[ X ]
Personalităţi din Moldova cu „rădăcini ucrainene”
26 Februarie
foto: europalibera.org

Mai multe personalități din Republica Moldova au „rădăcini ucrainene”. CURENTUL a realizat un material și vă propune să-i cunoașteți pe aceștia.

Mitropolitul Vladimir, numele său real Nicolae Cantarean, s-a născut 18 august 1952, satul Colencăuți, raionul Hotin, regiunea Cernăuți, Ucraina. Este un cleric ortodox din Republica Moldova, din 21 decembrie 1992 – mitropolit al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Moscovei și a întregii Rusii.

Dintre personalități care au tangență cu politica sunt: deputatul Partidului Comuniștilor din R. Moldova, Miron Gagauz s-a născut la data de 2 ianuarie 1954, în satul Tabacu, raionul Bolgrad din Regiunea Odesa (astăzi în Ucraina).

Gheorghe Amihalachioaie s-a născut la 1 iunie 1949 în Molniţa, Herţa, Cernăuţi. A fost deputat în Parlament, preşedinte al Consiliului Baroului Avocaţilor din Republica Moldova, iar acum e președinte a Uniunii Avocaților din Moldova.

Oazu Nantoi s-a născut pe data de 3 februarie 1948 în satul Vancicăuți, din județul Hotin. A fost înscris ca moldovean, iar certificatul său de naștere este scris în limba ucraineană. În trecut, Oazu Nantoi a făcut politică, iar acum este analist politic din Republica Moldova.

Și Mark Tkaciuk, deputat al Partidului Comuniștilor din R. Moldova, are origini ucrainene. Mama sa, Azniv Uzunean, este de naționalitate armeană, iar tatăl său, Evgheni Tkaciuk, este pe jumătate ucrainean, pe jumătate moldovean, conform datelor sale autobiografice.

Dintre moldovenii de acolo care s-au afirmat în R. Moldova pot fi menționați oamenii de afaceri Nicolae Ciornîi, născut la 24 august 1949 în s. Lipețkoe, reg. Odessa, Ucraina și Vasile Chirtoca, născut 20 septembrie 1958 în s. Ghidirim, r-l Kotovsc, reg. Odesa.

Din domeniul culturii care au „rădăcini ucrainene” sunt: Maria Iliuță (n. 23 februarie 1955, orașul Crasna-Ilschi, regiunea Cernăuți) este o cântăreață română de muzică populară și Arcadie Suceveanu– (n. 16 noiembrie 1952, satul Suceveni, raionul Adâncata, regiunea Cernăuți) este un poet, eseist și ziarist român din Republica Moldova.

CURENTUL precizează: Printre personalități născute peste hotarele țării sunt: Zinaida Greceanii, năcută la 7 februarie 1956 în s. Metalist din regiunea Tomsc (Federaţia Rusă), Vadim Mișin, născut la 12 martie 1945,  în orăşelul Kulisarî, regiunea Guriev (Kazahstan), Vladimir Hotineanu – oraşul Kîzîl-Orda, Republica Kazahstan; Dumitru Diacov – Kargapolie, regiunea Kurgan, Rusiadar, dar și preşedintele Partidului Socialist din Moldova, Victor Morev, care s-a născut în regiunea Kalinin (Rusia).

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților