[ X ]
(„Persoanele din spatele liderului”) Eugenia Tofan: Mă simt mai puţin sau deloc şefă…
16 Iunie

În cadrul proiectului „Persoanele din spatele liderului” a participat și Eugenia Tofan, șefa Centrului Media de la Academia de Știință a Moldovei. Fiindcă astăzi este o zi importantă pentru știință, Eugenia Tofan, contactată de reporterul nostru ne-a vorbit despre funcția pe care o deține în cadrul acestei instituții, reușitele sale, dar și obiectivele propuse în acest domeniu. De asemenea prin intermediul dumneaei am aflat cum este Gheorghe Duca ca șef și cum reușesc împreună să formeze o echipă bună.

CURENTUL.md: Cum e în funcţia de şef al Serviciului de presă?

Eugenia Tofan: Mă simt mai puţin sau deloc şefă, dar foarte atașată, responsabilă și, sper, utilă pentru colegii din presă şi din Academie.

C.: Ce aţi reuşit să promovaţi până acum prin intermediul acestei funcții?

E.T.: În sarcina mea se află promovarea nu doar a imaginii Academiei de Ştiinţe, a preşedintelui acesteia, a mediului academic, a comunităţii ştiinţifice autohtone, dar şi diseminarea către opinia publică a rezultatelor obţinute de cercetători, lucru pe care îl fac zi de zi, fie prin difuzarea directă a materialelor, fie prin intermediul colegilor din presă, care au o nişă de promovare a ştiinţei în politicile lor editoriale. Printr-o colaborare consecventă şi eficientă cu mai mulţi colegi din presă, savanţii noştri sunt prezenţi la cele mai diverse emisiuni Radio şi TV, care abordează teme actuale, unde se solicită opinia omului de ştiinţă.  Folosind acest prilej, aş dori, dar mult de tot, să le mulţumesc tuturor colegilor din presă care reflectă tematica ştiinţifică, care au invitat în emisiunile lor personalităţi de valoare din mediul academic şi care au pus umărul ori de câte ori a fost nevoie de prezenţa lor.

În sensul direct şi îngust al lucrurilor, puzzle-ul activității mele de zi cu zi îl formează comunicatele de presă, interviurile realizate cu personalități notorii din mediul academic, publicate în presa scrisă, precum şi schițele realizate cu ocazii speciale.

O activitate predilectă a mea o constituie expozițiile de fotografie, pe care o dedic în exclusivitate Academiei şi cercetătorilor ei, tot ca un fel de promovare, luând în considerare faptul că o fotografie face cât o mi de cuvinte. Preţ de şase ani, de când am instituit Centrul Media la Academiei, am realizat aproximativ 30 de expoziții foto, inclusiv una la nivel naţional, inaugurată la Centrul Expoziţional Constantin Brâncuşi. Expoziţiile au fost realizate cu ocaziile speciale ale Forului ştiinţific suprem, dar am realizat şi expoziţii aniversare, printre protagoniști fiind nume sonore ale ştiinţei moldave, precum: academicienii Gheorghe Duca (prima expoziţie aniversară), Mihai Cimpoi, Vasile Anestiade, Alexandru Roşca, Ion Druţă, Ion Tighineanu, Teodor Furdui etc.

C.: Cum este Gheorghe Duca ca şef?

E.T.: Ca mulţi dintre şefi, preşedintele Academiei, Gherghe Duca are multe virtuți, dar are și conuri de umbră peste ele. Un con de umbră ar fi, bunăoară, faptul că şeful Gheorghe Duca nu recunoaște zilele de odihnă sau orele în afară de program. Gheorghe Duca trăiește provocările științei şi oportunităţile mediului academic, în acest sens, 25 din 24 de ore. Prin urmare, cei care facem echipă, urmează să împărtăşim acelaşi regim. Nu e uşor, dar dacă eşti corect şi îţi faci treaba profesionist, nu ai nevoie de biometru. Este foarte informat, foarte dinamic, în permanenţă vine cu inițiative, proiecte noi, acceptă noul, promovează tinerii. Este preocupat, îndeosebi, de încadrarea științei autohtone în circuitul european şi universal, meritul exclusiv revenindu-i în asocierea la Programul Cadru 7, unde cercetătorii noştri au avut un succes fulminant şi asocierea la noul Program UE Orizont 2020.  Şeful Duca este uneori uşor impulsiv, dar îi trece repede supărarea și lasă loc pentru împăcare.

C.: Ce planuri aveţi referitor la această funcţie?

E.T.: Ca şi tot omul care pune suflet în tot ce face, aş vrea să mai ordonez câteva aspecte, să eficientizez activitatea, să extind Centrul Media, sa avem mai multe rubrici în presă, să am mai multe colaborări cu colegii de la Radio şi TV, pentru că, da, recunosc, domeniul este dificil, mai puţin solicitant, nu este comercial, dar, în acelaşi timp, este un domeniu de care nu ar trebui să fie privaţi cei care sunt interesaţi de ştiinţă, cercetare, inovare, care, în ultimă instanţă, au impactul dezvoltării noastre.

Astăzi marcăm 69 de ani de la de la fondarea primelor instituţii de cercetare din Moldova şi 54 de ani de la fondarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, motiv pentru care adresez întregii comunităţii ştiinţifice, conducerii Academiei urări de sănătate, noi succese în domeniul de vocaţie, să spulbere toate neadevărurile despre ştiinţă şi mult, mult bine.

Natalia Moraru

Inapoi la arhiva noutaților