[ X ]
[ X ]
[ X ]
(„Persoanele din spatele liderului”) Consilierul ministrului Sula: La MAIA a ajuns un agricultor adevărat
5 Iunie

Alexandru Tonu, înainte de a ajunge în funcţia de Șef al cabinetului Ministrului Ion Sula, a fost șef al Direcției Analiza, Monitorizarea și Evaluarea Politicilor la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

Contactat de reporterul nostru în cadrul proiectului „Persoanele din spatele liderului”, Alexandru Tonu a spus că experiența în calitate persoană angajată în cabinetul unui demnitar public începe cu toamna anului 2012. „Atunci am devenit asistent al deputatului PLDM, Dimitriu Anatolie, responsabil de raionul Ialoveni. Procesul legislativ l-am studiat și aplicat mai mult de 2 ani. Acest fapt mă ajută în activitatea din Executiv. Contactele și expertiza obținută în fracțiunea liberal-democrată îmi facilitează munca la noul serviciu”, a declarat acesta.

Despre noua postură în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Alexandru spune că a constituit accesul multaşteptat spre factorii de decizie din Executiv.

„Funcția de Șef al cabinetului Ministrului îmi permite să aplic toate cunoștințele teoretice dobândite pe parcursul studiilor şi mai ales să influențez politicile statului pentru eficientizarea acestora, chiar dacă prin reformele aplicate ne-am făcut împreună cu dl Ministru foarte mulți „neprieteni”. Schimbările sunt dureroase, iar o eficientizare a unui sector nu înseamnă doar scoaterea din zona de confort a funcționarilor ci și taiere de beneficii nemeritate, remunerare conform performanțelor, sistem de evaluare a competentelor. Împreună cu echipa din minister am început mai multe reforme din domenii variate. În curând vom scutura câteva sectoare amorțite de ani buni. Ca să fiu mai explicit aș vrea să vă dau câteva date despre dotarea cu tehnică de calcul: la 96 de angajați în aparatul administrativ al MAIA sunt funcționale puțin sun 75 de calculatoare de birou, majoritatea fiind cu sisteme de operare învechite. Unul dintre obiectivele noastre este să tehnologizam actul administrativ din minister și să aprobam planuri concrete de dezvoltare a sectorului. Din păcate rezistența sistemului este la nivel foarte înalt, deseori ajungându-se la divergențe neașteptate, însă noua regulă în MAIA este simplă: or ne adaptăm realității actuale și standardelor moderne de muncă, or ne despărțim! Evaluarea a durat 3 luni, iar în următoarele 2 săptămâni vom aproba noul Regulament al Ministerului prin care o parte din direcții vor fi updatate, iar politica din domeniul utilizării patrimoniului public administrat de MAIA va fi complet revăzută”, a adăugat şeful cabinetului Ministrului Ion Sula.

Fiind întrebat și despre șeful său Ion Sula, acesta a spus că este un om al muncii. „Dl Ministru este un om al muncii, timpul petrecut în activitățile adiacente Ministerului depășește zilnic 12-14 ore, fără week-enduri. Dedicarea lui față de munca depusă în dezvoltarea domeniului agricol își are originea poate din formarea sa profesională. Cu alte cuvinte, în fruntea ministerului agriculturii a ajuns un agricultor adevărat”, a conchis Alexandru Tonu.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților