[ X ]
Pedepse mai dure pentru fraudele din fondurile externe
13 Martie

Executivul a aprobat modificarea şi completarea unor prevederi ale Codului penal în domeniul politicilor anticorupție, care stabilesc sancţiuni penale pentru utilizarea contrar destinaţiei, obţinerea frauduloasă sau delapidarea mijloacelor din fondurile externe, acordate Republicii Moldova pentru implementarea programelor și proiectelor socio-economice, transmite CURENTUL.

Înăsprirea pedepselor se referă la utilizarea contrar destinației a mijloacelor din credite, donații, granturi, împrumuturi şi alte tipuri de asistenţă financiară acordată Republicii Moldova.

„Mesajul nostru trebuie să fie unul foarte clar – în Moldova, manifestăm toleranță zero pentru fraude, inclusiv pentru fraudarea fondurilor europene. Cu toții știm în ce situație ne-am pomenit acum, când trebuie să recăpătăm încrederea partenerilor externi. De aceea, și acțiunile noastre trebuie să fie foarte dure în acest sens”, a menţionat Prim-ministrul.

Noile modificări prevăd detenție de la 2 până la 15 ani și privarea de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 8 ani, precum şi amendă de la 3000 până la 9000 unități convenționale. Actualmente, acest tip de fraude se pedepsesc cu amendă, care variază între 1000 și 6000 unități convenționale sau cu detenție de la 2 până la 3 ani și privarea de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Amendamentele respective au fost elaborate în conformitate cu Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2016.

La etapa actuală, Republica Moldova are contractate angajamente în valoare de circa 4,5 miliarde de euro, dintre care debursate sunt deja 2,5 miliarde euro, în cadrul implementării a peste 1800 de proiecte la nivel național.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților