[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pe cît atractivă va fi funcţia de Primar general al capitalei în noile condiţii?
8 Februarie

Prevederea Legii cu privire la administraţia publică locală care intră în vigoare în acest an şi care stabileşte că locuitorii capitalei vor alege nu doar Primarul general şi Consiliul Municipal Chişinău, ci şi primarii şi consiliile de sector, schimbă radical datele problemei în ecuaţia electorală din capitală.

Desigur, politicienii nu vor recunoaşte niciodată acest lucru, pentru că la mijloc sînt adevăruri despre care în politică nu se vorbeşte oficial şi nici nu se va vorbi vre-odată. Totuşi, cine cunoaşte cît de cît faţa adevărată a politicii moldoveneşti ştie că funcţia de Primar al capitalei, dar şi cea de membru al Consiliului Municipal Chişinău reprezintă interes, în primul rînd, prin prisma pîrghiilor pe care le oferă. De aceea, mulţi sînt gata să-şi rupă şi capul numai să nimerească în CMC sau în vre-o funcţie călduţă la primărie. Pentru asta unii muncesc de zor în echipele candidaţilor la primărie, alţii sînt gata să dea bani (şi, posibil, îi şi dau) pentru locurile călduţe din primărie sau din consiliu. Căci astfel de investiţii ulterior se răscumpără uşor. Oricine ştie cîţi bani se dau neoficial pentru o autorizaţie sau pentru lobarea unei chestiuni pe ordinea de zi a CMC. Adică, şi la nivel local, ca şi la nivel republican, politica a devenit un business şi încă unul destul de profitabil.

Dar, se pare că noile prevederi ale Legii privind administraţia publică locală îi vor determina pe unii „vînători” de fotolii să-şi schimbe tactica şi comportamentul. Căci, de acum încolo multe din problemele importante nu se vor mai rezolva la primăria capitalei sau la CMC, ci la primăriile şi la consiliile de sector. În acest caz, la ce bun să cheltui bani, timp şi efort lucrînd pentru nu ştiu ce candidat sau pentru nu ştiu ce echipă ce va lupta pentru primăria capitalei sau pentru CMC? Mult mai rezonabil este să lupţi pentru primăriile şi consiliile de sector. Şi dependenţa de mai marii zilei în politică e mai mică, şi şansele de reuşită mai mari!

Desigur, aceasta nu e în interesul celor care dau tonul în politică. Pentru că acum ei vor trebui să disperseze efortul, să aloce mai mulţi bani, să mizeze pe mai mulţi oameni pentru a se convinge că nu vor scăpa din mîini pîrghiile ce le-au avut pînă acum la nivelul capitalei. În plus, şi şansele celor „mici” vor fi mult mai mari de a-şi face un loc sub soare şi de a participa la ospăţul bogaţilor din politică.

Dat fiind cele spuse, eu cred că cei cu putere de decizie în Parlament vor face tot posibilul pentru a amîna din nou intrarea în vigoare a acestei prevederi legale. Căci, în caz contrar, cît va mai valora pentru ei funcţia de Primar general al capitalei sau ponderea în CMC?

 Apropo, un proiect de lege în acest sens a fost deja înregistrat în Parlament. Va trece el oare? Eu intuiesc ce se va întîmpla în continuare şi am scris asta mai sus. Dar voi cum credeţi?

Dumitru Spătaru 

Inapoi la arhiva noutaților