[ X ]
[ X ]
[ X ]
PD propune organizarea referendumului constituţional anul viitor
17 Septembrie

Referendumul iniţiat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Liberal Reformator (PLR), care urmează să aibă loc în ziua alegerilor parlamentare (pe 30 noiembrie) şi care prevede revenirea la alegerea preşedintelui ţării de către întreg poporul, poate deturna scopul şi sensul alegerilor parlamentare. De această părere este Partidul Democrat din Moldova (PDM), transmite CURENTUL.  

Într-un comunicat de presă, PDM afirmă că a fost contactat în această problemă de PLDM, dar „a considerat că, avînd, în fond, o unitate de poziții în cadrul Coaliției de guvernare, ar trebui să discutăm pașii următori, de realizare în practică”.

„Propunerea PDM a fost să nu forțăm acum, să nu organizăm în grabă acest referendum, dar să-l desfășurăm odată cu alegerile locale generale de anul viitor. Astfel, am avea timp suficient pentru pregătirea lui și am exclude crearea confuziilor în rândul cetățenilor la alegerile parlamentare, în care atenția publică trebuie să fie orientată spre echipele politice și programele acestora pentru țară, dar nu pe principala funcție în stat”, precizează sursa.

Totodată, PDM precizează că „se pronunță cu tărie pentru alegerea Președintelui Republicii Moldova prin scrutin universal direct”.

„Este binecunoscut faptul, că noi, în general, am susținut pe parcursul actualului mandat parlamentar conceptul de alegeri directe și acest drept al cetățenilor. El ar fi cea mai bună și democratica alternativă la actualul sistem, una care ar scuti pe viitor Republica Moldova de crize politice interminabile”, se mai spune în comunicat.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților