[ X ]
[ X ]
[ X ]
PCRM vine cu precizări. Se referă la alegerile prezidenţiale
12 Septembrie

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) reiterează poziția formațiunii de a boicota alegerile prezidențiale din această toamnă, decizie ce a fost adoptată la 3 septembrie curent, de Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, PCRM a prezentat și patru argumente care a stat la baza deciziei sus-menționate:

„1.Moldova este un stat capturat, actuala structură a Parlamentului nu reflectă voința exprimată de popor la alegerile parlamentare, iar apropiatele alegeri ale președintelui îi vor permite regimului mafiot corupt să se statornicească și mai trainic în structurile puterii. Puterea a substituit Constituția prin deciziile Curții Constituționale, organ obligat să vegheze respectarea Legii Fundamentale, dar care în fapt o modifică potrivit dorinței stăpînilor săi din coaliția de guvernare.

2. Există doar două căi de modificare a Constituției. Prima — în Parlament, cu votul a numai puțin de 68 de deputați. A doua –prin referendum. Dar ceea ce a întreprins guvernarea — modificarea Constituției printr-o decizie a Curții Constituționale — este un act ilegal.

3. Alegerile președintelui Republicii Moldova sunt nelegitime, iar viitorul președinte este condamnat la rolul de marionetă cu împuterniciri ilimitate. Nici unul din actualii candidați nu va putea să-și îndeplinească nici una din promisiunile sale populiste, dacă acest lucru nu le va permite să-l facă actualul regim guvernant, care, și după alegerea oricui ar fi la funcția de președinte, va păstra pîrghiile puterii în mîinile sale.

4. Participarea la alegerea nelegitimă a președintelui înseamnă o antrenare în jocul regimului guvernant. Principalele forțe politice, inclusiv așa-numitele partide de opoziție, au căzut de acord și au acceptat regulile neconstituționale de joc, iar liderii lor, pînă nu demult parteneri de proteste antiguvernamentale, s-au transformat în concurenți electorali”.

„Pentru implementarea noilor condiții de alegere a președintelui, majoritatea parlamentară, în mare grabă, a introdus modificări în Codul Electoral. Modificările definitive au fost adoptate doar cu o lună înainte de începerea campaniei de colectarea semnăturilor. Fracțiunea PCRM este singura care nu a delegat reprezentanții săi în grupul de lucru pentru introducerea unor modificări în Codul Electoral, insistînd ca situația să fie readusă în cadrul constituțional. PCRM subliniază că înaintarea de către partide a candidaților săi este o legitimizarea deciziei din 4 martie a Curții Constituționale, precum și a altor decizii anticonstituționale – din trecut și din viitor. Participînd la alegeri, fiecare candidat și alegător acordă ajutor regimului guvernant, contribuie la capturarea definitivă a țării”, mai spune PCRM.

Totodacă, comuniștii afirmă că „guvernării îi va fi favorabil oricare candidat care va cîștiga alegerile și acesta va fi nevoit să activeze în avantajul ei”. „La fel ca și ultimul șef de stat al Moldovei, așa-numitul președinte ales de întregul popor va deveni o păpușă la fel de ascultătoare în mîinile grupării mafiotice de la noi”, se mai spune în declarație.

PCRM mai spune că, „de acum, participanții la actuala cursă electorală și-au dat consimțămîntul la îndeplinirea rolului de marionetă a regimului, s-a mulțumit cu osul ce i-a fost aruncat și a renunțat la revendicarea de a fi organizate în țară alegeri parlamentare anticipate”.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților