[ X ]
[ X ]
[ X ]
PASIUNILE POLITICIENILOR (III)
1 Februarie

CURENTUL continuă seria materialelor despre pasiunile politicienilor. De această dată veți cunoaște activitățile de suflet ale lui Petru Știrbate, Oleg Efrim, Victor Stepaniuc, Vasile Bumacov, Tudor Deliu, Boris Focșa și ale Ludmilei Andronic. 

Deputatul liberal – democrat, Petru Știrbate este medic de profesie, dar nu renunță la agricultură.  El deține 1,32 ha de teren agricol pe care a cultivat în 2013 ceapă. El spune că agricultura este activitatea sa de suflet, încă de cînd era copil și muncea alături de părinți. În fiecare an, crește diverse culturi și muncește pe cîmp pentru a obține roadă cît mai bogată.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim este nu doar un profesionist în domeniul pe care îl gestionează, ci și un împătimit al tenisului de cîmp. A început să se antreneze din 2008 și spune că e un sport foarte frumos, dinamic, care îți antrenează toate grupurile de mușchi, al doilea după înot. Joacă tenis de minim două ori pe săptămînă, iar tenismanul său preferat este Roger Federer.

Ex-vicepremierul Victor Stepaniuc, lider al Partidului Popular Socialist, este nu doar pur şi simplu îndrăgostit de muzică, ci şi ştie să cînte la mai multe instrumente muzicale. Pasiunea sa pentru muzică vine de acasă, de la părinți. Totodată, și Victor Stepaniuc transmite această dragoste pentru notele muzicale – copiilor și nepoților săi. Cîntă la chitară și pian și interpretează piese de dragoste, de patrie și de tot ce e frumos.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov deține acasă o impresionantă colecție de vinuri. În colecție are peste 700 de sticle de vin de diverse vîrste, culori, arome și de la diverși producători. Ministrul deține și vinuri d peste hotare, dar cele mai dragi sînt cele autohtone. Anterior, producea vinuri în condiții casnice, dar mai apoi a renunțat. Vasile Bumacov spune că vinurile nu au valoare financiară, ci spiritual, fiecare sticlă avînd o poveste aparte.

Deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu este pasionat de poezie. El a început să scrie versuri o dată cu înaintarea în vîrstă și, după cum a spus chiar el, activitatea aceasta este un hobby și nu e una permanentă. Deputatul scrie atunci cînd îl inspiră ceva, uneori chiar și la ședințele Legislativului. În 2002 a publicat cartea, care cuprinde 40 de poezii, „Rătăcind prin destin”. Cartea a fost editată cu o prefață scrisă de regretatul Anatolie Ciocanu.

Ex ministru al Culturii, Boris Focșa este îndrăgostit de teatru. Joacă în piese, dar și regizează. Boris Focșa susține că teatrul este viața sa și că nu poate diviza aceste două noțiuni. A regizat numeroase spectacole pentru care a muncit asiduu și a depus suflet și mult timp.

Una dintre cele mai cunoscute specialiste în relații publice și comunicare din Moldova, Ludmila Andronic are o pasiune mai rar întîlnită – ea colecționează jucării de brad retro, obiecte ce poartă amprenta trecutului și care îi trezesc amintiri frumoase din copilărie. Nu posedă un număr prea mare de piese vechi, însă suficiente pentru amenajarea unui brad. Deși recunoaște că nu este un colecționar înrăit, cunoștințele Ludmilei Andronic în acest domeniu pot impresiona pe oricine. Mai mult ca atît, ea colecționează „moși crăciuni” și „albe ca zăpada”.

Notă: Materialul a fost făcut în baza interviurilor publicate pe www.tribuna.md.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților