[ X ]
[ X ]
[ X ]
PASIUNILE POLITICIENILOR (II)
31 Ianuarie

CURENTUL continuă seria materialelor despre pasiunile politicienilor. De această dată veți cunoaște activitățile de suflet ale lui Mihai Godea, Gheorghe Duca, Lilian Zaporojan, Vadim Vacarciuc, Serafim Urechean, Valeriu Pleșca, Sergiu Coropceanu și Victor Gaiciuc. 

Președintele Partidului Acțiunea Democrată, Mihai Godea a făcut o pasiune pentru cărțile vechi. Adună cărți din copilărie, iar pasiunea pentru lucrurile vechi a venit cu timpul. El spune că nu are foarte multe cărți, dar este o colecție foarte valoroasă. Unele cărți sunt cadouri de la prieteni, iar altele procurate. Politicianul a menționat că este dispus să plătească scump pentru o carte veche. El mai deține și o colecție de peste 50 de iconițe.

Președintele Academiei de Științe, Gheorghe Duca deține o frumoasă colecție de bufnițe. Colecționează statuete ce înfăţişează bufnițe din copilărie și a îndrăgit foarte mult această pasăre. El susține că bufnița reprezintă înțelepciunea, calitate de care s-a ghidat pe tot parcursul vieții. Are în colecție peste 100 de statuete, o parte în birou, o parte acasă, aduse de pe toate continentele.

Deputatul liberal-democrat Lilian Zaporojan este un împătimit al jocului de dame şi conduce federaţia de profil din Republica Moldova. A început să joace dame de la patru ani, iar la șase ani deja îi bătea pe toți prietenii tatălui său. La șase ani am început să joace la primele campionate raionale din Glodeni, ulterior și la Campionatul Moldovei din zona de nord. A participat la numeroase competiții, unde a obținut victorii. Acum, este deputat, dar jocul de dame rămîne o activitate de suflet la care nu renunță.

Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean are o mare pasiune – pomii de lămîi. El are mai mulţi pomi, de care îngrijeşte personal şi singur strînge roadă. Crește lămîi de vreo 20 de ani. În prezent, are șapte copaci de lămîi de diferite specii. Se mîndrește cu ei și îi ține alături în biroul de la Curtea de Conturi. Cea mai mare roadă culeasă a fost de 72 de lămîi. Serafim Urechean a spus că pomii de lămîi întotdeauna se bucură de atenția și laudele oaspeților.

Deputatul liberal –reformator, Vadim Vacarciuc a fost mare campion la haltere. Acum, spune că politica este o pauză după 22 de ani de haltere.

Apracticat acest sport din copilărie și a participat la numeroase campionate și olimpiade naționale, europene și mondiale. Deține o mulțime de premii, medalii și trofee pe care nu le-a numărat. Nu exclude o revenire, doar că în rol de arbitru.

Președintele Mişcării „Forţa Nouă”, Valeriu Pleșca, ex-deputat şi ex-ministru al Apărării, practică yoga de 5 ani. Combină cu succes exercițiile de yoga cu înotul. Valeriu Pleșca spune că astfel se simte un om împlinit, poate să-și controleze stilul, modul de viață, emoțiile, poate să controleze orice situație. Politicianul recomandă tuturor un mod de viață sănătos pentru că acesta garantează fericirea.

Secretarul general al Partidului Social Democrat, Sergiu Coropceanu  este şi un foarte bun luptător care practică karate. A început să practice acest tip de lupte pe la 15 ani. Politicianul a participat la diverse competiții și spune că aceasta este o pasiune care te provoacă să o studiezi și să o practici continuu. Ca luptător, dar și ca antrenor, Sergiu Coropceanu a obținut numeroase victorii. Iar, pentru el, karate înseamnă un mod de viață sănătos și care te învață să fii fericit.

Aviatorul Victor Gaiciuc a fost ministru al Apărării, Ambasador al R. Moldova în Regatul Belgiei și Reprezentant la NATO, și este pasionat de asamblarea „păsărilor” cu aripi de fier. Este pasionat dintotdeauna de aviație. Deține 26 de medalii și 4 ordine (Ordinul „Credință Patriei” de gradul II, III, ordinul Mitropoliei Moldovei „Cuviosul Paisie Velicicovski de gr. II” și ordinul de Comandor din partea Regatului Belgiei). Dar, și o colecție cu 100 de modele de avioane pe care le păstrează și le admiră cu mare drag.

Notă: Materialul a fost făcut în baza interviurilor publicate pe www.tribuna.md. Seria materialelor de acest gen va continua.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților