[ X ]
[ X ]
[ X ]
Partidul Verde Ecologist: Este o şansă istorică pentru noi şi pentru RM
20 Mai

Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova (PVE) este unicul partid din ţara noastră cu drept de a înainta candidaţi în Parlamentul European(PE). În cadrul unei conferinţe de presă, candidaţii la funcţia de deputat în PE din partea PVE au anunţat care sînt obiectivele lor în Legislativul European, transmite CURENTUL.

„Partidul Verde Ecologist din RM a obţinut dreptul de înainta candidaţi in Parlamentul European pe listele Partidului Verde din România, locul 4 – Alecu Reniţă şi locul 7 – Andrei Dumbrăveanu. Este o şansă istorică pentru noi şi pentru RM, şi o onoare pe care trebuie s-o îndreptăţim”, a declarat preşedintele Partidului Verde Ecologist din RM, Anatolie Prohniţchi.

Candidatul Alecu Reniţă susţine că va fi portavocea Republicii Moldova în Parlamentul European.

„Este foarte importantă vocea noastră în PE fiindcă există acasă un pachet de probleme pe care le avem acasă, moştenite din perioada sovietică. Sîntem ţara cu cel mai mic procent de împădurire, cele mai mici suprafeţe luate sub protecţia statului şi educaţie ecologică sub orice nivel. Intenţionăm să includem RM în programe europene mari ce ţin de mediu. Dorim să aducem un concept nou în RM – economia verde”, a menţionat acesta.

La rîndul său, Andrei Dumbrăveanu a subliniat că „verzii” sînt pentru stoparea schimbărilor climaterice. De asemenea, acesta a afirmat că PVE colaborează cu Partidul Verde din România din anul 2004, iar din 2008 a devenit membru cu dreptul depline al verzilor europeni.

„Noi ne-am integrat în UE în 2008. Programul nostru, care este şi al verzilor la nivel european, se referă la reducerea surselor tradiţionale de energie. Sîntem pentru conservarea energiei prin noi tehnologii. Dacă vom aplica toate aceste priorităţi am putea reduce importul de energie cu 30%. Asta ar însemna să nu depindem de import, să avem o securitate energetică. Schimbările climaterice pot fi oprite avînd carcasa ecologică sănătoasă, adică păduri.

Totodată, Alecu Reniţa şi Andrei Dumbrăveanu susţin că cele 8 secţii de votare deschise în RM pentru alegerile europarlamentare sînt prea puţine pentru cei 300 de mii de cetăţeni români din RM. Potrivit lor, acest fapt va diminua prezenţa cetăţenilor români din RM la alegerile europarlamentare.

Curentul.md precizează: Pentru alegerile europarlamentare, care vor avea lor pe data de 25 mai 2014, în Republica Moldova au fost deschise 8 secții de votare, dintre care 4 la Chișinău, 2 la Bălți și cîte una la Ungheni și Cahul.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților