[ X ]
[ X ]
[ X ]
Partidul „Dreapta”: Situaţia creată este una de forţă majoră
22 Septembrie

Partidul “Dreapta” consideră că demisia guvernatorului BNM survine prea tîrziu, aceasta a trebuit să se producă cel puțin cu un an în urmă, cînd au fost date publicității informațiile cu privire la operațiunile de spălare masivă de bani din Rusia prin băncile comerciale din Republica Moldova. O declarație în acest sens a fost emisă de conducerea formațiunii, transmite CURENTUL.

Partidul “Dreapta” afirmă că “lipsa unui acord al RM cu FMI, instabilitatea politică prelungită, iresponsabilitatea liderilor partinici în realizarea rapidă și eficientă a Planului de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pune sub semnul întrebării capacitatea actualei guvernări, în special, a actualei majorități parlamentare, de a numi în funcția de guvernator al BNM o persoană cu expertiză în domeniu, absolut independentă de factorul partinic”.

Dreapta consideră că situația creată este una de forță majoră, iar în astfel de crize sunt necesare măsuri adecvate situaților de criză.

Dreapta solicită reiterat parlamentului să decidă remorcarea Băncii Naționale a Moldovei prin votarea în fruntea sa a unui Consiliu de experți în domeniul financiar-bancar, invitați din SUA și UE, inclusiv din România, pentru a gestiona criza din sistemul financiar-bancar și pentru a căpăta credibilitate în fața organismelor finanțatoare internaționale – FMI, Banca Mondială, BERD ș.a..

„Consiliul de Experți care va prelua administrarea BNM va gestiona  procesul de lichidare a celor trei bănci falimentare – BEM, Banca Socială și Unibank și va stabiliza politicile financiar-bancare din RM prin elaborarea și  adoptarea urgentă în parlament a unui pachet de legi pentru dezoffshorizarea totală, transparentizarea acționariatului băncilor comerciale și scoaterea conducerii BNM de sub influență politică, așa precum este recomandat în directivele europene.

Dreapta insistă asupra demarării unui proces judiciar public pentru elucidarea și pedepsirea penală a vinovaților în cazul furtului miliardului și a conducerii BNM, care a permis  degradarea sistemului financiar-bancar și pauperizarea cetățenilor Republicii Moldova”, se mai spune în declarație.

Totodată, aceștia afirmă că, conducerea BNM în persoana guvernatorului și vice-guvernatorilor au avut acces în timp real la toate tranzacțiile bancare din sistem și era de datoria lor să se adreseze Procuraturii Generale, CNA, MAI, atunci cînd au observat mișcări dubioase de capital.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților