Anterior, am publicat un comentariu în care scoteam în evidență fie coincidența stranie, fie sincronizarea cu bună știință a acțiunilor partidelor de stînga din Republica Moldova. Spuneam atunci că evidenta distribuire a filierelor, mesajelor și temelor politice între aceste formațiuni le avantajează incontestabil, dar, în ultima perioadă, datele problemei s-au schimbat și aceleași formațiuni au nimerit într-o situație destul de dificilă. Multe din mesajele de bază cu care au mers ele pînă acum, în prezent riscă să fie anihilate, iar la un moment dat – chiar să se întoarcă împotriva celor care le promovează. Mai joi voi explica de ce cred astfel.
Nu este un secret că majoritatea mesajelor partidelor de stînga sînt legate de Rusia, dar și de evenimentele care au loc în spațiul euro-asiatic. Astfel, dacă pînă mai ieri era la modă să contrapui ideii de integrare europeană, promovată de partidele de la guvernare, ideea integrării euro-asiatice, acum acest lucru a devenit destul de periculos. Perspectiva integrării euro-asiatice a devenit destul de sumbră după recentul eșec înregistrat în semnarea Acordului de constituire al Uniunii Vamale. Kazahstanul și Belarusi au refuzat semnarea acestui Acord, iar în rezultat s-a decis amînarea constituirii Uniunii cu 10 ani. Aceasta a fost o lovitură puternică aplicată forțelor politice de stînga care promovau intens ideea integrării euro-asiatice, inclusiv avantajele unei eventuale aderări a Republicii Moldova la Uniunea Vamală. Și această lovitură a venit la doar două zile după ce Uniunea Europeană a anunțat liberalizarea regimului de vize cu cetățenii Republicii Moldova și cu cîteva săptămîni înainte de preconizata semnare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. În timp ce forțele pro-europene jubilau, adunînd zeci de mii de oameni la concertele cu ocazia liberalizării regimului de vize în mai multe orașe ale țării, forțele de stînga s-au văzut nevoite să caute de urgență alte mesaje politice și electorale. Or, numai niște politicieni naivi mai pot insista acum pe ideea integrării euro-asiatice, cînd în ea nu mai cred nici acei care urmau să fie locomotivele respectivului proces.
O altă lovitură puternică forțele de stînga au primit-o și ca urmare a situației din Ucraina. Dacă pînă acum aceste partide se puteau lăuda cu relațiile bune pe care le au la Moscova, efectuînd de multe ori vizite demonstrative în capitala Federației Ruse, în prezent acest lucru este periculos. Chiar dacă Rusia pretinde că nu are nimic cu situația din Ucraina și optează doar pentru respectarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă din această țară, în opinia publică internațională prevalează ideea că Rusia este un stat agresor, care face tot posibilul pentru dezmembrarea teritorială a Ucrainei cu scopul de a o menține în sfera sa de influență. Apropo, nici unul dintre partidele de stînga din Republica Moldova nu a făcut declarații tranșante în susținerea poziției Federației Ruse față de evenimentele din Ucraina, ceea ce este o dovadă în plus că ele conștientizează cît de periculos este acum să te aliezi sau să te asociezi cu Kremlinul.
Situația partidelor de stînga din Moldova va deveni și mai șubredă în cazul unei eventuale tensionări a situației din Republica Moldova. Or, tot mai des se vorbește despre posibila extindere a scenariului ucrainean în Moldova, în acest sens urmînd să fie folosite Transnistria, Găgăuzia, Taraclia și poate alte teritorii în care este o prezență semnificativă a vorbitorilor de limbă rusă. Ce vor face atunci partidele de stînga? Vor susține aceste acțiuni și astfel vor pierde un alt as pe care l-au folosit frecvent în ultimii ani – statalismul? Or, cum poți să pretinzi că ești statalist și în același timp să susții acțiuni îndreptate împotriva statalității și suveranității țării tale? Sau nu vor susține aceste acțiuni și în acest caz vor risca să piardă alt as – postura de apărători de minorităților naționale vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova? Situația este cu atît mai complicată cu cît nu toți vorbitorii de limbă rusă ar susține o destabilizare a situației din Republica Moldova. Fanatici manipulați din exterior, de genul celor din Ucraina, desigur se vor găsi, dar cea mai mare parte vor fi împotriva apariției unor focare de tensiune în Moldova, pentru că ei aici locuiesc, aici sînt apropiații lor, viața cărora ar fi pusă în pericol. De aceea, orice poziție ar ocupa partidele de stînga în cazul unui eventual scenariu ucrainean în Moldova acestea oricum își vor pierde o parte din susținători.
S-ar părea că situația partidelor de stînga din Moldova este una disperată și din care nu există ieșire. Dar, nu este chiar așa. Cel mai bun scenariu pentru aceste partide este acum să mizeze că în Moldova nu vor fi tensiuni, că scenariul ucrainean nu-și va găsi aplicabilitate aici. Astfel, ele nu vor fi puse în situația de a face o alegere dificilă, care oricum îi va dezavantaja în final. Desigur, aceasta nu înseamnă reabilitarea totală a pozițiilor lor, deoarece oricum nu vor putea folosi factorul rusesc și integrarea euro-asiatică în alegeri. Dar, în condițiile în care în Republica Moldova va fi liniște și pace, ei se vor putea concentra pe critica programelor guvernării și pe propunerea soluțiilor social-economice de alternativă. Aceasta este unica șansă reală a partidelor de stînga, iar alte scenarii le dezavantajează total și ar putea chiar să le distrugă politic. De aceea, la moment partidele de stînga trebuie să facă front comun și să acționeze pentru a asigura pacea și stabilitatea în Moldova, aceasta fiind prima condiție a supraviețuirii lor politice.
Dumitru Spătaru