Prim-ministrul Chiril Gaburici şi membrii comunităţii partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova s-au întrunit astăzi la Guvern. Reprezentanții donatorilor au transmis Premierului un document cu recomandări de politici și reforme care vor ajuta autorităţile să răspundă provocărilor de dezvoltare ale Republicii Moldova, transmite CURENTUL.
Oficialii au remarcat că acest document indică dorința partenerilor de dezvoltare de a ajuta Executivul să facă față celor mai mari provocări pentru țară. Cele 30 de capitole includ acţiuni concrete menite să consolideze sectorul bancar, să îmbunătăţească mediul economic, să pună eficient în aplicare prevederile Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, să reformeze justiţia și să combată corupţia.
„Țara noastră a beneficiat de un sprijin semnificativ din partea statelor europene. Vom analiza cu atenţie propunerile descrise de dumneavoastră. Unele dintre ele sunt deja în proces de desfășurare, altele urmează să fie realizate. Este un nou început în relaţiile pe care Republica Moldova le are cu partenerii săi de dezvoltare”, a remarcat Chiril Gaburici.
Partenerii de dezvoltare au apreciat intenţia Guvernului de a continua modernizarea Moldovei şi au menţionat că documentul conţine acţiuni concrete pe termen scurt, mediu şi lung cu privire la aspectele-cheie legate de evoluția țării.
Setul de recomandări a fost elaborat de Naţiunile Unite, Banca Mondială, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, USAID, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, Agenţia de Dezvoltare Austriaca, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, în coordonare cu reprezentanțele diplomatice ale SUA, Suediei, Elveţiei, Germaniei şi Austriei.
Adrian Platon