[ X ]
[ X ]
[ X ]
Parlamentul va examina astăzi o nouă lege a locuințelor
28 Mai

Parlamentul Republicii Moldova va examina astăzi o nouă lege a locuințelor, care o va înlocui pe precedenta aprobată încă în anul 1983, dar utilizată pînă în prezent, transmite Curentul.md

Proiectul de lege a fost elaborat de către Grupul de lucru, format prin Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din 19 decembrie 2011.

Condițiile ce au impus elaborarea proiectului de lege constă în aceea că actualul Cod cu privire la locuințe care a fost adoptat încă la 3 iunie 1983 reflectă și reglementează relațiile sociale – economice perioadei sovietice. În legătură cu trecerea la noile relații social-economice, adoptarea Constituției Republicii Moldova, a multiplelor acte legislative noi, ce reglementează trecerea economiei la relațiile de piață, Codul cu privire la locuințe, adoptat în 1983 a pierdut actualitatea, iar prevederile ce se conțin în ele în mare măsură sînt depășite.

La baza proiectului a fost pusă ideea ce ține de urmărirea proceselor ce se produc în sectorul locuințelor, precum și preocuparea statului de categoriile socialmente vulnerabile și asigurarea lor cu locuințe. Prin urmare proiectul legii conține capitole separate privind locuințele sociale, de serviciu, de manevră, instituții sociale, hoteluri-azil și cămine, care includ prevederi ce țin de condițiile de obținere a acestor tipuri de locuințe.

Principiile de bază a noii legi sunt garanțiile constituționale privind locuințele, diversitatea și egalitatea în fața legii a tuturor formelor de proprietate asupra locuințelor, dreptul cetățenilor de a-și alege modul convenabil de satisfacere a necesităților ce țin de locuință și de a dispune de ea liber și în conformitate cu legislația în vigoare, separarea distinctă a funcțiilor ce revin organelor de administrație publică centrală și locală, persoanelor juridice și fizice în sectorul locuințelor în țară.

În comparație cu legea adoptată pe timpul URSS, noua lege conține noțiuni principale în domeniul locuințelor, competențele Guvernului, prevederi clare ce țin de fondul public de locuințe și folosirea locuințelor ce fac parte din acest tip de fond, un capitol special privind locuințele sociale și folosirea acestora, două capitole foarte importante, ce țin de administrarea locuințelor și plata pentru serviciile comunale și necomunale, precum și reconstrucția locuințelor și încăperilor cu altă destinație decît cea de locuință în blocul locative. capitol cu privire la modul de folosire a locuințelor în temeiul contractului de locațiune, unde sunt prevăzute expres drepturile și obligațiile locatarului și alte locatorului.

La elaborarea noii legi s-a luat în considerare atît situația reală din Republica Moldova cît și practica internațională. Aceasta va intra în vigoare în termen de șase luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Odată cu aprobarea se anulează și un șir de alte documente adoptate în perioada sovietică, precum și după, care au fost adoptate pentru punerea în aplicare a unor prevederi din legea adoptată în 1983.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților