[ X ]
Parlamentul va avea un Plan de acţiuni anticorupţie şi un Cod de conduită pentru deputaţi
20 Noiembrie

Planul de acțiuni pentru prevenirea şi lupta cu corupția și Codul de conduită și etică pentru deputați a fost prezentat astăzi pentru discuții, transmite CURENTUL.

Planul de acţiuni anticorupţie al Parlamentului Republicii Moldova prezintă circa 60 de iniţiative care urmează a fi implementate în perioada 2015-2018. Documentul cuprinde acțiuni specifice pentru prevenirea și monitorizarea luptei cu corupția, cooperarea Parlamentului cu alte instituții, consolidarea funcțiilor legislativă și de control parlamentar și asigurarea transparenței parlamentare. Acestea rezultă din concluziile și recomandările ”Raportului de autoevaluare anticorupţie pentru Parlamentul Republicii Moldova”, din rapoartele Organizației Mondiale a Parlamentarilor împotriva Corupției, prevederile Regulamentului Parlamentului şi ale altor acte legislative.

Codul de conduită și etică pentru deputați asigură deschiderea și responsabilizarea deputaților pentru a fortifica încrederea societății în Parlament și a consolida buna guvernare în Republica Moldova. Codul propune un set de reguli de conduită și sancțiuni, precum și instituirea funcției de Comisar pentru etică. Documentul prevede conduita deputaților în cadrul ședințelor plenare, ale comisiilor permanente, în cadrul relațiilor internaționale și în raport cu publicul. De asemenea, Codul vizează utilizarea resurselor publice de către parlamentari, conflictele de interese, activitatea de lobby și cultura eticii parlamentare.

Secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu a menționat că recomandările și concluziile formulate de experți, precum și proiectele celor două documente reprezintă premise pentru consolidarea capacităților instituționale ale Parlamentului în lupta cu corupția. ”Documentele vor fi examinate de comisiile parlamentare de profil și supuse dezbaterilor, fiind importante în elaborarea unei legislații care să asigure lupta eficientă cu corupția. Parlamentul apreciază sprijinul oferit de PNUD în prevenirea și lupta cu corupția, precum și în implementarea obiectivelor instituționale conținute în documentele strategice existente”, a declarat Ala Popescu.

Coordonatorul rezident ONU, Dafina Gercheva, Reprezentant permanent PNUD și-a exprimat speranța că recomandările formulate de experți vor fi implementate de deputați, asigurând un proces eficient de eradicare a corupției. ”Corupția face vulnerabil sistemul democratic, erodând instituțiile, legile și încrederea publicului în lideri. Pentru oamenii săraci, femei și minorități, corupția înseamnă mai puține locuri de muncă, acces limitat la justiție și alte oportunități”, a menționat Dafina Gercheva.

La eveniment au mai participat Ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, Șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, Hose-Luis Herrero, Președintele CNI, Anatolie Donciu, Vicedirectorul CNA, Cristina Țărnă, reprezentanți OSCE, ai Delegației UE în Republica Moldova, ai organizațiilor societății civile, funcționari din cadrul Secretariatului Parlamentului.

Cele două documente au fost elaborate cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului “Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar şi electoral”, finanţat de Guvernul Suediei.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților