[ X ]
Parlamentul RM a fost selectat de Parlamentul European pentru un amplu program de cooperare
3 Iulie

Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European își vor extinde cooperarea în cadrul unui program de acțiuni de consolidare a capacităților instituționale. În premieră, Legislativul de la Chișinău a fost selectat de Parlamentul European pentru un amplu program de cooperare, transmite CURENTUL.

Acțiunile prevăzute în Programul anual de cooperare între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova pentru 2015 au fost discutate de Speakerul Andrian Candu cu Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius, coordonatorul respectivului program.

Programul de cooperare prevede oferire de asistență Parlamentului în aproximarea și armonizarea legislației naționale cu acquis-ul comunitar, consolidarea capacităților comisiilor parlamentare, susținerea Oficiilor teritoriale de informare a Parlamentului, organizarea seminarelor parlamentare, organizarea vizitelor de studiu la Parlamentul European, oferirea asistenței Parlamentului în elaborarea Regulamentului de Procedură, oferirea de burse pentru funcționari în cadrul Programului de burse “Democrație”.

Andrian Candu a solicitat sprijinul Parlamentului European pentru a prelua cele mai bune practici de la instituțiile europene în consolidarea capacităților Parlamentului pentru a accelera implementarea prevederilor Acordului de Asociere. Speakerul s-a referit și la importanța implementării conceptului e-parlament, care ar eficientiza activitatea deputaților și a funcționarilor. ”Sper ca prin intermediul acestui Program de acțiuni să intrăm într-o nouă etapă de cooperare cu Parlamentul European”, a declarat Andrian Candu.

Potrivit Președintelui Parlamentului, săptămâna viitoare vor fi organizate audierile Guvernului în ședința plenară a Parlamentului pe subiectul implementării Acordului de Asociere Republica Moldova-UE. De asemenea, deputații urmează să examineze și să adopte Programul priorităților legislative de transpunere a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere între Republica Moldova și UE pentru următorii doi ani.

Până la finele sesiunii curente de primăvară, Parlamentul urmează să aprobe noua Lege a Procuraturii și să creeze cu grup de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționalității autonomiei Găgăuze și prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia.

”Avem ambiția ca până la sfârșitul lunii iulie să creăm o majoritate parlamentară nouă și să învestim Guvernul în cel mai scurt timp pentru a putea continua implementarea reformelor, așa cum ne-am asumat în raport cu partenerii de dezvoltare. Sper ca noul Guvern va reprezenta o nouă etapă în implementarea Acordului de Asociere și a mecanismului de cooperare între instituții”, a menționat Andrian Candu.

Oficialii au mai făcut un schimb de opinii despre situația social-politică din țară, evoluțiile din UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană, contextul regional.

Europarlamentarul Petras Austrevicius a precizat că, la un an de la ratificarea Acordului de Asociere, Republica Moldova a înregistrat rezultate tangibile, încurajând autoritățile să continue procesul de implementare a reformelor pentru modernizarea țării.

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius efectuează o vizită în Republica Moldova, în perioada 2-3 iulie 2015. Astăzi, europarlamentarul va vizita Oficiul teritorial de informare a Parlamentului de la Comrat.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților