[ X ]
[ X ]
[ X ]
Parlamentul a votat pentru lichidarea Curţii de Apel Bender
16 Iulie

Deputaţii moldoveni au votat în cadrul şedinţei de astăzi a Parlamentului, în prima lectură, un proiect de lege care are drept scop lichidarea Curţii de Apel Bender, transmite CURENTUL.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, principalul argument menit să susţină decizia promovată de actul normativ în cauză este sarcina de lucru a Curţii de Apel Bender în raport cu alte curţi de apel. Astfel, potrivit statisticilor prezentate de către Departamentul de administrare judecătorească, se observă o descreştere a numărului de dosare aflate la examinare în prima instanţă la Curtea de Apel Bender şi Curtea de Apel Bălţi.

Conform aceloraşi date, sarcina de muncă a Curţii de Apel Bender este net inferioară sarcinii Curţii de Apel Bălţi, nu doar de 2-3 ori, dar, pentru unele categorii de cauze şi de cîte 10 ori în mediu.

Totodată, pentru a nu perturba examinarea dosarelor deja aflate la examinare în Curtea de Apel Bender, proiectul presupune transmiterea, în termen de 10 zile lucrătoare, a acestora spre examinare Curţii de Apel Chişinău. Bunurile mobile ale Curţii de Apel Bender urmează să fie transmise Curţii de Apel Chişinău

În acelaşi timp, judecătorii din Curtea de Apel Bender vor fi putea fi transferaţi, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu acordul lor, în funcţiile vacante de judecători din alte instanţe judecătoreşti.

CURENTUL precizează că, pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat şi în lectura a doua.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților