[ X ]
[ X ]
[ X ]
Parlamentul a adoptat o declaraţie politică. Condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului
22 Iulie

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat astăzi Declaraţia politică privind acceptarea Raportului Comisiei Internaționale prezidate de Elie Wiesel privind studierea Holocaustului, transmite CURENTUL.

Potrivit notei informative a proiectului de hotărîre, Holocaustul reprezintă o mare tragedie istorică, care a fost resimțită din plin pe teritoriul Republicii Moldova. Conforma datelor raportului doar în anul 1941 între 45 – 60 de mii de evrei au fost omorâți în Basarabia și Bucovina, circa 105-120 mii evrei au murit ca rezultat al expulzărilor în Transnistria. Conform datelor aceluiași raport din circa 25000 de romi trimiși în Transnistria, 11 mii au murit. Chiar și în aceste condiții, din păcate mai există oameni și organizații care neagă sau ignoră amploarea acestor crime naziste împotriva umanității, și faptul că ele au avut loc pe teritoriul actual al Republicii Moldova.

Prin prezenta declarație Parlamentul Republicii Moldova condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului. Scopul prezentului proiect este prevenirea intimidării sentimentelor şi demnității victimelor Holocaustului, a urmașilor acestora, cât şi a altor persoane care au suferit.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților