[ X ]
Palihovici a plecat la Bucureşti. Va înainta 7 propuneri părţii române…
2 Iunie

Ministrul Mediului al Republicii Moldova Serghei Palihovici participă în perioada 2-3 iunie 2015, la București, la evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Mediului cu genericul „Șapte miliarde de vise, o singură planetă. Să consumăm cu moderație”, organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor al României, transmite CURENTUL.

Pe perioada vizitei vor avea loc discuții bilaterale cu dna Grațiela Leocadia Gavrilescu,Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor al României privind stadiul colaborării bilaterale în domeniul protecției mediului. Sunt preconizate și întrevederi cu reprezentanții Guvernului și Parlamentului României: Marius Nica, Ministrul Fondurilor Europene și Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților.

Cooperarea dintre Ministerul Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor al României se realizează în baza a 4  Acorduri bilaterale:

*Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Mediului și Pădurilor din România privind colaborarea în domeniul protecției mediului, semnat la Bucureşti, la 27 aprilie 2010.
*Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor Prutului și Dunării, semnat la Chișinău, la 28 iunie 2010.
*Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul protecției resurselor piscicole și reglementarea pescuitului în rîul Prut și în lacul de acumulare Costeşti-Stînca, semnat la 1 august 2003 la Costeşti-Stinca.
*Acordul dintre Ministerul Mediului și Amenajării Teritoriului al Republicii Moldova, Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului din România și Ministerul Mediului și Resurselor Naturale din Ucraina privind cooperarea în zona formată din ariile naturale protejate ale Deltei Dunării și Prutului de Jos, semnat la București, la 5 iunie 2000.

De asemenea, la Bucureși, Ministrul Mediului Serghei Palihovici va aborda cîteva propuneri imediate pentru consolidarea cooperării Republicii Moldova cu România în domeniul protecţiei mediului:

Ratificarea şi realizarea de către ambele ţări a procedurilor de punere în aplicare a celui de-al treilea Protocol adiţional la Acordul  între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti, la 27 aprilie 2010.
Crearea Grupului de Lucru şi organizarea şedinţei comune în scopul revizuirii listei proiectelor care urmează a fi finanţate în baza celui de-al treilea Protocol Adiţional.
Organizarea de către partea română a şedinţei Comisiei mixte în baza Memorandumului în prima parte a lunii octombrie 2015.
Organizarea de către partea română a şedinţelor celor două Subcomisii – Subcomisia pentru exploatarea și întreținerea Nodului hidrotehnic Costești-Stânca și Subcomisia pentru apărarea împotriva inundațiilor și ghețurilor.
Organizarea sesiunii Comisiei hidrotehnice interguvernamentale pe teritoriul Republicii Moldova (doar după desfăşurarea şedinţelor a două subcomisii).
Colaborarea în scopul dezvoltării proiectelor transfrontaliere în cadrul viitorului Program Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 (Prioritatea 4.2. Sprijin pentru activităţi comune de prevenire a dezastrelor naturale sau provocate de om, precum şi acţiuni comune în situaţii de urgenţă).
– Suport metodologic şi expertiză în implementarea prevederilor Acordului de Asociere, în special la aspectele ce țin de: revizuirea plăţilor pentru poluarea mediului, taxelor și tarifelor de mediu; aplicarea procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului (conform noii Legi privind evaluarea impactului asupra mediului, nr. 86 din 29 mai 2014); armonizarea legislației în domeniul „Poluarea industrială şi pericole industriale” şi „Calitatea aerului”;
Suport în implementarea Strategiei de mediu, Strategiei deşeurilor, Strategiei de adaptarea la schimbările climatice.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților