Aspectele implementării mecanismului de aplicare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) în regiunea transnistreană, precum și alte aspecte ale cooperării autorităților Republicii Moldova cu Organizația pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în problema reglementării diferendului transnistrean au fost discutate de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, în cadrul întrevederii cu Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, transmite CURENTUL.
Vicepremierul Octavian Calmâc a accentuat că autoritățile Republicii Moldova sunt cointeresate în implementarea prevederilor DCFTA pe întreg teritoriul țării, inclusiv și regiunea transnistreană. ”În realizarea acestor deziderate conlucrăm activ atât cu partenerii din UE, cât și cu experții din regiunile respective, deoarece înțelegem foarte bine că reușita succesului depinde, în maremăsură, de cooperarea tuturor actorilor implicați în acest proces”, a subliniat Octavian Calmâc.
În această ordine de idei, ministrul Economiei a trecut în revistă atât acțiunile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova privind realizarea obiectivelor DCFTA pe țară, cât și în regiunea transnistreană, în special. Octavian Calmâc a mai menționat că în procesul de implementare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător autoritățile de la Chișinău speră la o conlucrare cât mai activă și eficientă a reprezentanților administrațiilor locale din regiunea transnistreană.
La rândul său, Cord Meier-Klodt a declarat că OSCE va susține toate eforturile autorităților de la Chișinău în implementarea prevederilor DCFTA. ”Pe durata președinției Germaniei în OSCE intenționăm să organizăm câteva forumuri economice sau de alt gen, cu participarea experților atât din Republica Moldova, cât și UE, în cadrul cărora să elaborăm un set de proiecte concrete pentru raioanele respective. Unul din ele deja este planificat pentru luna mai curent”, a spus oficialul OSCE.
Reprezentantul Special al OSCE a mai menționat că pe durata mandatului de Președinție la OSCE, în special, Germania va oferi Republicii Moldova tot sprijinul în procesul de reglementare a conflictului transnistrean în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Adrian Platon