[ X ]
[ X ]
[ X ]
OPINIE: Singura modalitate de federalizare a statului moldovean este…
6 Septembrie

Singura modalitate de federalizare a statului moldovean care, probabil, ar putea fi acceptată de oficialii moldoveni ar fi cea în care Chișinăul nu ar fi blocat de ceilalți subiecți. Despre asta scrie jurnalistul Victor Nichituş într-o nouă postare pe blogul său, transmite CURENTUL.

Poreivit lui, un asemenea scenariu de dezvoltare al problemei transnistrene are în vedere ambasadorul Pettit atunci când se referă la un statut special acordat regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova.

„Dacă oficialii moldoveni ar admite, după alegerile prezidențiale din 2016, că Republica Moldova ar putea deveni o federație, atunci ei ar trebui să se asigure că Moscova, prin intermediul reprezentanților ei de la Tiraspol ori Comrat, nu va putea împiedica apropierea Chișinăului de Uniunea Europeană. Altfel s-ar confirma afirmațiile lui Victor Ponta, despre faptul că cei mari au bătut palma și au luat o decizie privind Moldova în defavoarea intereselor Republicii Moldova și ale României”, scrie Nichituş.

Totodată, jurnalistul susţine că, federalizarea de tip asimetric, în care regiunile ar căpăta drept de veto împotriva Chișinăului este una care pune în dificultate autoritățile statului moldovean și oferă pârghii în plus pentru ca Moscova să mențină statul moldovean în siajul ei geopolitic.

„Federalizarea statului moldav pe principiile anunțate de către Igor Dodon reprezintă o amenințare de securitate și pentru România. O Moldovă federală ar învecina România cu un stat care s-ar duce către o Uniune Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus”, conchide Victor Nichituş

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților