Actuala elită politică din Moldova nu are nevoie de consultări cu poporul republicii. O declarație în acest sens a făcut, în cadrul unei „mese rotunde” dedicată necesităţii de desfăşurare în RM a unui referendum privind Acordul de Asociere (AA) cu UE, preşedintele partidului Patria, Emil Ciobu.
Politicianul a menţionat în cadrul discuţiei iniţiate de Institutul America în Ucraina că Acordul a fost semnat din simplul motiv că „elita moldovenească nu avea propuneri de dezvoltare a ţării”.
„Trebuiau să se agaţe de ceva. „Parteneriatul Estic” iniţiat de UE a eşuat şi în Georgia şi în Ucraina. Aveau nevoie de o ţară unde să-l prezinte un vis frumos. În vizor a căzut Moldova, UE a reuşit să-şi păstreze imaginea, iar politicienii din RM îl huiduiesc pe oricine îşi doreşte să aibă o opinie proprie, diferită de cea oficială – pro-europeană, care este unica corectă”, consideră Ciobu.
Potrivit spuselor sale, un exemplu perfect de consultări cu poporul poate fi considerată Islanda, unde preşedintele Olafur Ragnar Grimsson (de cinci ori ales în această funcţie!) iniţial a implicat la întocmirea Constituţiei ţării 900 de oameni, care au scris toate articolele de bază, iar apoi a creat Consiliul ţării din 25 cei mai demni concetăţeni, care au aprobat documentul.
„Printre cei care au scris Constituţia Islandei, adoptată în 2012, au fost pescari, poştaşi, femei casnice şi poliţişti. Adică deciziile importante pentru ţară au fost luate de oameni simpli, nu de politicieni îngâmfaţi ca în Moldova”, a spus Ciobu.
El consideră că semnarea Acordului a avut loc în grabă, fără consultări cu poporul, dar „ce s-a făcut, s-a făcut”.
„Acum trebuie să trecem prin alegeri, să păstrăm ţara şi deja apoi să ne consultăm cu poporul în privinţa oricărui subiect important. Este o practică obişnuită”, a spus Ciobu.
Elena Mocreac
Sursa: Infotag