[ X ]
OPINIE: În politica moldovenească, urmează o terapie de şoc
11 Ianuarie

Decizia de continuare a negocierilor înseamnă pentru PLDM acceptarea condițiilor cerute de către Partidul Democrat – preluarea de către această formațiune politică a funcției de către Prim-ministru, dar și păstrarea unui anumit procentaj din ministerele care le vor reveni în urma negocierilor. Astfel comentează, într-o postare pe blogul său, jurnalistul Victor Nichituș recenta decizie a CNP al PLDM de a participa la negocierile privind crearea noului Guvern.

„Probabil, de ce nu, între cele două formațiuni politice ar putea avea loc un schimb al funcțiilor deținute în prezent – ideea ne amintim a fost enunțată de comentatorul politic moldovean Anatol Țăranu”, precizează el.

Victor Nichituș amintește că, într-un comentariu recent pentru portalul contributors.ro, analistul politic român, Armand Goșu afirma că există probabilitatea să urmeze o mare coaliție între Partidul Liberal Democrat din Moldova, Platforma Social Democrată, Partidul Liberal și deputații neafiliați. „Aceasta ar fi „cea mai bună soluție”, una care ar depăși criza actuală, dar și cea potențială, legată de necesitatea de a-l alege, în luna martie, de către deputați, pe viitorul Președinte al Republicii Moldova. Decizia de continuare a negocierilor de către PLDM – domnul Țap a afirmat acest lucru de trei ori în timpul conferinței de presă, asta înseamnă – depășirea actualei crize politice dar și pe cea care poate să apară în martie”, notează Victor Nichituș.

În opinia sa, „e vorba de supraviețuirea actualei clase politice și după luna martie 2016, de evitarea alegerilor anticipate și de reluarea finanțării externe pentru Republica Moldova”. „La Consiliul Național Politic al PLDM s-a înțeles că aceste deziderate nu le sînt pe puteri și că nu mai pot fi vioara întîi. Din acest moment aceste trei provocări stau în fața Partidului Democrat. Terapia de șoc abia urmează”, afirmă jurnalistul.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților