[ X ]
[ X ]
[ X ]
OPINIE: Dacă trece în turul doi, Serafim Urechean se întoarce la Primărie
30 Aprilie

În actuala campanie electorală, doctrinele politice vor conta mai puțin – va conta persoana, iar în aceste condiţii candidatul PLDM, Serafim Urechean, are toate şansele să revină la Primărie . De această părere este cunoscutul jurnalist Victor Nichituş, transmite CURENTUL.

„Ultimele completări la Codul Electoral îi lipsesc pe candidații formațiunilor de stânga de sprijinul imagologic al Federației Ruse – nici un candidat nu își mai poate etala fotografiile cu președinți ai statelor străine. E timpul când  în Moldova a revenit fenomenul personalizării. Cel mai mult contează marca”, scrie jurnalistul într-o postare pe blogul său.

Potrivit lui Victor Nichituş, Serafim Urechean este o marcă valoroasă. „Domnia sa a fost cel care, în 2009 atunci când comuniștii moldoveni solicitau doar un vot pentru alegerea doamnei Greceanâi în funcția de șef al statului a cerut celorlalte partide să nu cedeze. Nici în 2004, atunci când, la comanda comuniștilor moldoveni, domnul Urechean a fost chemat la sediul CCCEC unde s-au făcut presiuni pentru a recunoaște că a procurat ilicit 40 de ambulanțe, primarul Chișinăului nu a cedat. Alături de domnia sa în seara aceea era întregul oraș. Toți știau că Urechean este valoros: azi în Chișinău, mâine în toată țara, spuneau cu toții atunci. În 2005 așa s-a întâmplat. Domnia sa reușit să adune în jurul său nume importante cu care a reușit să obțină un rezultat ce i-a permis să aibă o numeroasă fracțiune parlamentară. Ca mai apoi să reușească împreună cu colegii de alianță să pună capăt guvernării comuniste”, relatează Nichituş.

În context, acesta spune că multe dintre lucrurile bune pe care le-a făcut pentru locuitorii orașului s-au uitat – dar nu de tot. „Dacă va reuși să le aducă aminte chișinăuienilor de toate aceste realizări – domnul Urechean ar putea trece în turul doi. Pentru a le aduce aminte de toate lucrurile bune făcute pentru Chișinău domnul Urecheanu ar trebui să se înregistreze rapid și să înceapă campania electorală”, a adaugă Nichituş.

Făcînd trimitere la unele surse din interiorul caselor de sondaje, jurnalistul afirmă că în Chișinău va avea loc, cu siguranță, un al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului general.

„Dacă pe 28 iunie – data celui de-al doilea tur – alături de domnul Chirtoacă va fi prezent un candidat al stângii, locuitorii municipiului Chișinău vor fi puși în situația de a alege răul cel mai mic – candidatul liberal. Multitudinea de concurenți care s-au aruncat în bazinul de pe stânga politicii moldovene ar putea face ca, încurcându-se reciproc, niciunul dintre aceștia să nu ajungă la finiş, în turul doi. Potrivit sociologilor, Dorin Chirtoacă poate pierde fotoliul de primar doar dacă, în turul doi, alături de el va concura un reprezentant al partidelor de dreapta. Istoria alegerilor locale spune că locuitorii capitalei moldovene au încredințat Primăria doar reprezentanților acestor partide. Așadar, dacă trece în turul doi, Serafim Urechean se întoarce la Primărie”, conchide jurnalistul Victor Nichituş.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților