[ X ]
[ X ]
[ X ]
OPINIE: Dacă se va întîmpla așa, înseamnă că Leancă a îndeplinit mereu jocul politic al lui Șalaru
18 Februarie

Comportamentul Premierului în exerciţiu, Iurie Leancă, care a susţinut la Biroul politic al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) candidatura lui Chiril Gaburici la funcţia de Prim-ministru, iar ulterior a declarat că nu va vota pentru acesta, este cel puţin ciudat. De această părere este jurnalistul Victor Nichituş, transmite CURENTUL.

Într-o postare pe blogul său el se întreabă dacă e vorba despre faptul că „domnul Leancă nu luase cunoștință de postarea de pe rețelele sociale a vicepreședintelui liberal, Anatol Șalaru, cea în care se afirma că Vlad Filat a sugerat liberalilor să nu voteze cabinetul Leancă – II”, afirmaţii pe care Vlad Filat le-a dezminţit ulterior.

„Dacă presupunem că spusele deputatului Șalaru sînt adevărate, putem deduce că domnul Leancă, în calitatea domniei sale de Premier desemnat, știa de îndemnul făcut de către domnul Filat liberalilor de a nu acorda vot de încredere pentru cabinetul Leancă – 2. Dacă domnul Leancă era la curent cu aceste indicații, nu înțeleg care a fost motivația care l-a făcut să își continue cursa către Casa Guvernului. Logica ne spune că, dacă domnul Leancă a continuat să spere că va ajunge pentru a doua oară Prim-ministru, înseamnă că nu a știut despre îndemnul dat liberalilor de domnul Filat – cel de a nu acorda vot de investire noului cabinet de miniștri. Deci domnul Șalaru nu i-a spus nimic Premierului desemnat”, notează sursa.

Jurnalistul admite că Anatol Şalaru nu i-a spus acest lucru Premierului în exerciţiu, „pentru că domnul Leancă, atunci cînd a făcut alegerile pentru componența viitorului cabinet de miniștri, nu a susținut dorința domnului Șalaru de a ajunge încă odată în fruntea transporturilor moldovenești”. „Domnul Leancă știe prea bine care sînt resursele motivaționale ale domnului Șalaru pentru această dorință. De fapt, după ce garniturile de tren recondiționate pe timpul ministeriatului domnului Șalaru în Paşcani, au luat foc, mai toți moldovenii pricep despre ce este vorba”, afirmă Victor Nichituş.

Jurnalistul crede că „insinuările lansate la adresa domnului Filat își au originea în frustrarea faptului că Anatol Şalaru  nu a ajuns pentru a doua oară în fruntea Ministerului Transporturilor”. „La mijloc poate fi și ascunsa dorință a PL-ului de a fisura unitatea fracțiunii liberal-democrate. Motivul? Simplu. PLDM-ul este pedepsit pentru faptul că nu a avut atitudini politice similare cu ale PL-ului și nu a vrut sa provoace alegeri anticipate. Unii comentatori politici moldoveni au sugerat că domnul Leancă ar putea părăsi fracțiunea liberal democraților moldoveni pentru a se regăsi printre deputații liberali. Nu știu dacă se va întîmpla așa. Dar dacă, ferească Cel de Sus, se va întîmpla acest lucru, înseamnă că presupunerile sînt corecte, iar domnul Leancă a îndeplinit mereu jocul politic al domnului Șalaru. Ca atunci cînd a participat, taman-nisam, la lansarea în cursa prezidențială a domnului Victor Ponta”, mai scrie Victor Nichituş.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților