[ X ]
[ X ]
[ X ]
Oleg Efrim: De la începutul anului, 12 judecători au plecat din sistem
10 Februarie

De la începutul anului curent doisprezece magistraţi au plecat din sistemul judecătoresc. Despre acest lucru a vorbit ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, transmite CURENTUL.

 „Lupta cu corupția nu poate fi oprită, este un proces continuu. Noi am străduit și vom strădui în continuare asupra acestui aspect atât la nivel legislativ, cît și vom cere ca aceste legi să fie puse în aplicare. S-au întâmplat, în 2013, lucruri care nu au mai avut loc pînă acum. Doar în primele trei săptămâni ale acestui an, de când a revenit lumea din vacanță, din sistemul judecătoresc, au plecat benevol sau silit doispreze judecători”, a declarat Efrim.

Ministrul Justiţiei susţine că ridicarea imunităţii judecătorilor pentru fapte de corupţie dă rezultate.

„Timp de doi ani, circa douăzeci la sută a fost schimbată componența sistemului judecătoresc. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) mult mai lejer admite să sancționeze judecătorii care încalcă legea. Avem judecători prinși în flagrant cu mită, aceasta grație faptului că am ridicat imunitatea pentru faptele de corupție”, a adăugat demnitarul.

De asemenea, ministrul a menţionat că în prezent toate dosarele în instanțele de judecată se repartizează exclusiv aleatoriu, astfel niciun președinte de instanță nu poate acum manual să repartizeze un dosar.

„Săptămâna viitoare, la CSM, sunt chemați patru președinți de instanță de judecată care refuză să înregistreze şedinţele de judecată. Vom discuta acest aspect şi vom porni proceduri disciplinare împotriva acestor judecători. Lucrurile, vă spun că, se schimbă mai rapid decât aceasta se reflectă în percepţia cetăţenilor”, a conchis Oleg Efrim.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților