[ X ]
[ X ]
[ X ]
Oficial european: Regimul de vize ar putea fi abolit pînă la alegerile europarlamentare din 25 mai
31 Ianuarie
foto: studiiburse.info

Moldovenii ar putea circula liber în spaţiul Schengen începînd cu luna iulie a anului curent. Declaraţia a fost făcută de raportorul Parlamentului European în domeniul liberalizării regimului de vize pentru Republica Moldova, Tanja Fajon, transmite CURENTUL.

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută împreună cu prim-ministrul Iurie Leancă, raportorul a menționat că potrivit planului subiectul urmează a fi discutat la 12 -13 februarie în Comisie. “Dacă totul va decurge bine, în luna martie acesta va fi discutat și supus votului în Parlamentul European. Astfel, regimul de vize ar putea fi abolit pînă la alegerile europarlamentare din 25 mai a.c. , iar în luna iulie acesta va fi anulat complet”, a menţionat oficialul.

Tanja Fajon a afirmat că acesta este cel mai optimist scenariu și că este ambiția sa personală. “Trebuie să menționez că RM este prima țară din Parteneriatul Estic care a întrunit toate condițiile necesare pentru anularea regimului de vize și eu voi recomanda și în Comisie și în plenul Parlamentului, să fie acceptat”, a spus ea.

Oficialul a precizat, în context, că liberalizarea include și limite și aceasta nu înseamnă că locuitorii RM se vor putea angaja la muncă în statele UE sau vor putea obține cetățenie acolo.

Totodată, oficialul european a menționat că 2014 este un an crucial pentru RM, este anul cînd “RM își începe călătoria în UE”. “Am discutat cu grupul de lucru de aici și am primit asigurări că RM va face tot posibilul pentru a-și continua parcursul”, a spus ea.

Tanja Fajon a mai spus că Parlamentul European va continua să supravegheze continuitatea și implementarea reformelor și criteriilor necesare. “Vedem rezultate bune în reforma Procuraturii, MAI, justiției, dar încă sînt multe de făcut”, a precizat ea.

La rîndul său, Iurie Leancă a menționat că au fost discutate problemele, realizările, dar și planurile de viitor.

Despre liberalizarea circulației în spațiul Schengen, Prim–ministrul a menționat  că e vorba de procedură simplă și tehnică, dar care a necesitat o muncă enormă.

“Liberalizarea este un aspect important pentru toți cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus Iurie Leancă.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților
  1. Un membru internațional al Comisiei Vetting demisionează
    Politică |
  2. CNAM: Prima de asigurare în sumă fixă poate fi achitată online și în zilele de odihnă
    Social |
  3. Maia Sandu a discutat cu ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks despre progresul Moldovei în realizarea reformelor
    |
  4. Guvernul inițiază un nou Acord de vânzare a terenului stadionului republican Ambasadei SUA. Costul esteimativ este 15 mil.euro
    Politică |
  5. Încep lucrările de construcție a  Liniei Electrice Aeriene de 400 kV  pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României
    Business |
  1. Ministrul Parlicov către politicieni care spun că tariful la gaz ar trebui să fie mult mai mic: „V-ați luat câte o licență în dinți şi să aduceți gazul în țară măcar degeaba”
    Politică |
  2. Încep lucrările de construcție a  Liniei Electrice Aeriene de 400 kV  pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României
    Business |
  3. Olesea Stamate, despre informațiile ce-l vizează pe Herman von Hebel: „Explicațiile oferite de comisia pre-vetting prezintă suficient de detaliat toate circumstanțele”
    Politică |
  4. CEC reamintește formațiunilor politice despre obligația de a prezenta rapoartele privind gestiunea financiară pentru anul 2023 până pe 31 martie 2024
    Politică |
  5. CNAM: Prima de asigurare în sumă fixă poate fi achitată online și în zilele de odihnă
    Social |