[ X ]
[ X ]
[ X ]
Oficial european: Cetățenii moldoveni pot conta pe susținerea UE
6 Noiembrie

Uniunea Europeană (UE) așteaptă continuarea insistentă a reformelor după alegerile din 30 noiembrie curent. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi de către Johannes Hahn, Comisarul European pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de Premierul Iurie Leancă, transmite CURENTUL

Oficialul european a spus că R.Moldova este o țară europeană și eforturile depuse pentru implementarea obiectivelor vor da rezultate vizibile și tangibile. Potrivit lui, exemple în acest sens sunt liberalizarea regimului de vize și semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb.

“Implementarea Acordului de Asociere va îmbunătăți viața tuturor cetățenilor, iar reformele trebuie continuate. E nevoie de prevenit și combătut corupția, de dezvoltarea economiei și valorificarea zonei de Liber Schimb cu UE ”, a afirmat Johannes Hahn.

Totodată, el a mai spus că UE vrea să vadă în RM alegeri libere și corecte, dar și continuarea insistentă a reformelor după scrutinul electoral. “Cetățenii moldoveni pot conta pe susținerea UE”, a subliniat Comisarul.

La rîndul său, Iurie Leancă a spus că au discutat cu oficialul toate detaliile privind implementarea reformelor.

“UE ne-a oferit 60 mln. euro donație pentru a reuși în realizarea acestui obiectiv și astăzi am discutat în detalii ce va face RM după alegeri și cum vedem interacțiunea cu UE”, a declarat Prim-ministrul.

El a mai spus că vizita Comisarului la Chișinău drept prima vizită peste hotare în această calitate, este o dovadă clară că R.Moldova merge pe calea corectă și are susținerea UE.

TRIBUNA precizează: În cadrul conferinței a avut loc evenimentul de semnare a Memorandumului de Înțelegere privind Cadrul Strategic Unic de suport acordat de UE Republicii Moldova pentru perioada 2014-2017. Memorandumul a fost semnat de către Johannes Hahn, Comisar UE pentru Politica Europeană de Vecinătate și  negocieri pentru extindere și de către Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă. De asemenea, a  fost semnat și un acord de finanțare pentru susținerea implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților