Parlamentul Republicii Moldova a votat astăzi în lectură finală proiectul de lege privind excluderea termenului de prescripţie în dosarul 7 aprilie 2009.
După cum transmite CURENTUL, iniţiativa legislativă aparţine fracţiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova.
„Prin derogare de la prevederile articolului 60 din Codul Penal al Republicii Moldova, prescripţia tragerii la răspundere penală nu se aplică persoanelor care au savîrşit infracţiuni de abuz de putere sau abuz de serviciu, exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu ori neglijenţă în serviciu, în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 sau care au legătură cu aceste evenimente, pentru care, Ia data intrării în vigoare a acestei legi, nu a expirat termenul de prescripţie de tragere la răspundere penală”, se menţionează în proiectul de lege.
Astfel, după adoptarea proiectului de lege, organele de drept ale Republicii Moldova vor avea instrumentarul legal necesar să elucideze pînă Ia capăt cine şi în ce mod se face vinovat de consecinţele evenimentelor din aprilie 2009 şi să atragă respectiv Ia răspundere penală făptuitorii.
Curentul.md precizează că pe 7 aprilie 2014 se împlinesc 5 ani de la evenimentele de pe 7 aprilie 2009. În conformitate cu art. 60 din Codul penal al RM, după 5 ani de la săvîrşirea ”infracţiunilor mai puţin grave”, iar în 2009 tortura era considerată infracţiune mai puţin gravă, persoana este eliberată de răspundere penală.
Adrian Platon