[ X ]
ODIP: Este o tentativă în care se încalcă dreptul la exprimare
1 Iulie

Pe data de 1 iunie, anul curent, Asociația „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) a dat startul celei mai mari campanii de informare cu privire la unirea Republicii Moldova cu România. De activitatea acestora însă s-au arătat nemulţumiţi deputaţii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Membrii ODIP au reacţionat acestor critici în cadrul unei conferință de presă.

„Scopul campaniei de fapt a fost de a informa cetățenii care sunt avantajele unirii dintre aceste două țări și de a colecta semnături în acest sens. Voluntarii noștri au participat activ în această activitate, iar doritorii au avut ocazia să semneze decizia.  În concluzie, în decurs de o lună au fost colectate peste 50 de mii de semnături. Vor mai fi colectate încă și în luna iulie atunci cînd vom merge într-o amplă caravană în mai multe localități ale Republicii Moldova” a spus membra ODIP, Corina Bezer.

Potrivit membrilor asociaţiei, campania s-a desfășurat fără incidente majore însă totuşi s-au confruntat cu mai multe provocări venite din partea mai multor indivizi. Astfel, în total au fost depuse 5 plîngeri împotriva lor la poliție însă acestea s-au dovedit a fi nefondate.

Ulterior liderul PSRM, Igor Dodon a cerut audierea în Parlament a conducerii Serviciului de Informaţii şi Securitate, Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne referitor la campania respectivă.

“În Parlament a fost votat astăzi anularea audierilor. Este clar că nu se umărește nicidecum identificarea cadrului legal care ar trebui să promoveze unirea și dimpotrivă au fost sesizate exact aceste trei instituţii, şi nu Ministerul Justiției care înregistrează organizațiile oștești, dar organelor de forță precum SIS, Procuratura și MAI, organe care erau responsabile în trecutul lor „glorios” de persecutări şi intimidări şi care încearcă să resurciteze munca celor care au venit cu această inițiativă”, a spus preşedintele ODIP, Vlad Bileţchi.

Totodată, avocatul Andrei Iosip și-a exprimat opinia din punct de vedere legislativ asupra acuzațiilor aduse de către  PSRM în adresa ODIP.

“Din punct de vedere juridic este o tentativă în care se încalcă dreptul la exprimare. Libertatea de exprimare reprezintă un fundament într-o soscietate democratică și atîta timp cît aceasta se manifestă pe cale pașnică nu ar trebui să fie nici un fel de problemă. ODIP pledează pentru unire, nicidecum nu există vreo premisă pentru a-i atrage la răspundere pentru aceasta și mai ales de către Parlament” a spus avocatul.

Acesta a mai menționat că acuzațiile sunt de fapt niște încercări la care au fost supuși membrii ODIP în vederea luării deciziei de a stopa activitatea respectivă ori de a o continua.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților