[ X ]
Octavian Armașu: Vrem să venim cu un set de reforme profunde și multilaterale ale sistemului
28 Aprilie

Reforma sistemului de achiziții publice în Republica Moldova este un subiect foarte important pentru autorități, agenți economici, pentru partenerii de dezvoltare, dar în primul rînd, pentru toți cetățenii. Declarația a fost făcută de către ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul unei conferințe de presă privind reforma sistemului de achiziții publice din RM, transmite CURENTUL.

Octavian Armașu a menționat că, începînd cu 1 mai, intră în vigoare noua lege a achizițiilor publice, care este un punct de start pentru reformarea sistemul de achiziții publice din RM.

”Vrem să venim cu un set de reforme profunde și multilaterale ale sistemului. Este necesară reforma, pentru că astăzi, avem o situație cînd avem un grad înalt de neîncredere a agenților economici față de sistemul de achiziții publice. Sunt conflicte de interese, încorporate în sistemul de achiziții publice în cadrul organului de stat, care generează corupție. Și, aceste elemente de conflicte de interese trebuie eliminate”, a precizat ministrul.

Octavian Armașu a afirmat că, pe lîngă toate, sistemul cum este configurat astăzi, utilizează ineficient banii publici.

”Achizițiile nu se fac întotdeauna în interesul cetățenilor și nu se fac rațional din punct de vedere economic. Avem misiunea deloc ușoară de a substitui acest sistem defect cu unul nou, modern și eficient”, a punctat Armașu.

În același context, ministrul a mai spus că, un element important în procesul de reformare este și agenda de Asociere.

”Pe lîngă faptul că ea este foaia de parcurs de implementare a reformelor pentru întreg Guvernul, vine să ne ceară anumite modernizări și eficientizări a sistemului de achiziții publice. Prin aceste reforme vrem să dăm confortul și donatorilor externi, astfel încît dumnealor să aibă sentimentul de siguranță că fondurile alocate pentru dezvoltarea RM vor fi utilizate eficient și în interesul cetățenilor”, a conchis Armașu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților