[ X ]
[ X ]
[ X ]
O nouă structură în R. Moldova: Consiliul parlamentar pentru integrare europeană
19 Mai

În Republica Moldova va fi creată o nouă structură responsabilă de integrarea europeană a țării. Este vorba de Consiliul parlamentar pentru integrare europeană. Despre aceasta se anunță într-un comunicat al PNUD Moldova, transmite CURENTUL.

PNUD Moldova, în parteneriat cu Uniunea Europeană au organizat pe data de 18 mai, 2016 , un atelier de lucru în cadrul proiectului „Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar și electoral”, finanțat de către Guvernul Suediei. Proiectul urmărește  promovarea unor politici publice care vor crea un cadru legal pentru activitățile economice, sociale și culturale în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

La eveniment au fost prezenți deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova, membri ai Parlamentului European, experți internaționali, reprezentanți ai societății civile şi parteneri de dezvoltare care au salutat instituirea Consiliului parlamentar pentru integrare europeană, ca un prim pas pentru asigurarea controlului parlamentar pe această dimensiune.

Astfel, Legislativul, care este o expresie a voinței populare, va verifica toate proiectele de legi din perspectiva euroconformității. În consecință, se urmărește promovarea unor politici publice care vor crea un cadru legal pentru activitățile economice, sociale și culturale în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Președinta Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, Valentina Buliga a subliniat că, în premieră, președinții tuturor comisiilor parlamentare, coordonați de președintele Parlamentului, vor lucra împreună pentru a verifica toate proiectele de legi înregistrate în Parlament din perspectiva conformității cu normele europene.

Președintele  Delegației Comisiei parlamentare de Asociere UE-Moldova, membru al Partidului European , Andi Cristea, a declarat că toți parlamentarii europeni prezenți la atelierul de lucru vin din țări care au trecut prin procese lungi de armonizare, iar succesul pe această cale este asigurat de conjugarea eforturilor tuturor instituțiilor pentru promovarea reformelor care să răspundă așteptărilor oamenilor.

Participanții la atelierul de lucru au avut posibilitate de a face schimb de experiențe  și viziuni asupra importanței controlului parlamentar în procesul de integrare europeană. De altfel Ambasadoarea Suediei, Signe Burgstaller, a spus că Uniunea Europeană așteaptă o implementare accelerată a Acordului de Asociere și că Republica Moldova va beneficia de susținerea țării sale în acest proces dacă parlamentarii vor ține cont de implementarea legilor adoptate și vor monitoriza procesul.

Anastasia Borta, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților