[ X ]
[ X ]
[ X ]
O nouă funcţie pentru Andrian Candu. DETALII
25 Iulie

Ministrul Economiei, Andrian Candu, a fost ales, ieri, prin votul unanim al membrilor Consiliului de administrare al Fondului pentru Eficienţă Energetică (FEE) noul preşedinte al acestuia, transmite CURENTUL.

La întrunirea Consiliului au mai fost abordate un şir de subiecte privind activitatea Fondului, dintre care cele mai importante au vizat alegerea noului preşedinte şi a componenței Comitetului de Investiții, audierea Raportului de activitate al Fondului pentru trimestrul al II-lea 2014 şi prezentarea planului de activitate pentru perioada următoare.

Potrivit raportului prezentat, FEE îşi propune să finanţeze până la sfârşitul anului curent circa 450 mln. lei, alocaţi pentru cele patru Apeluri lansate pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică şi surse de energie regenerabile din sectoarele public şi privat. Astfel, în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte nr. 1, la FEE au fost depuse 303 propuneri de proiecte, în rezultatul procesului de evaluare și selectare fiind aprobate spre finanțare 87 de proiecte. În cadrul Apelului de Propuneri de Proiect nr. 3 până la data de 30 iunie 2014 au fost depuse 443 propuneri de proiecte în sector public din toate raioanele ţării.

Cu referire la Apelul de propuneri de proiecte nr. 4 pentru sectorul privat, care a fost lansat la 5 iunie, curent, are loc colectarea propunerilor. În cadrul acestui Apel vor fi valorificate 50 mln. lei, dintre care 30 mln. în formă de garanții financiare, iar 20 mln. – granturi.

Cu privire la Apelul de propuneri de proiecte nr. 5 adresat solicitanților de finanțare din sectorul public pentru eficientizarea sistemelor de iluminat public, Consiliul de administrare a aprobat extinderea termenului de colectare a propunerilor până la 31 octombrie 2014.

În perioada următoare FEE urmează să semneze toate contractele de grant cu beneficiarii care au fost acceptați spre finanțare în cadrul APP nr. 1 cu inițierea procedurii de monitorizare a implementării etapelor proiectelor. De asemenea, în timpul apropiat se preconizează debursarea resurselor financiare pentru implementarea proiectelor. Concomitent, va derula și procedura de evaluare a proiectelor depuse în cadrul APP nr. 3. În perioada iulie-septembrie 2014 se așteaptă ca primele proiecte să fie deja propuse Consiliului de Administrare spre aprobare. Totodată, se va desfăşura colectarea și evaluarea inițială a propunerilor de proiecte în cadrul APP nr. 5 – iluminatul public.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților