[ X ]
[ X ]
[ X ]
O misiune europeană pentru lupta cu corupţia ar putea fi creată la Chişinău
27 Aprilie

În Republica Moldova ar putea fi creată o misiune europeană pentru lupta cu corupţia. Propunerea a venit din partea prim-ministrului Chiril Gaburici, şi a fost vociferată în cadrul şedinței Consiliului național pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept, transmite CURENTUL. 

„S-au făcut multe lucruri, dar nu este destul şi nu dorim să ne oprim aici. Este important să putem crea instrumente şi activităţi care ar duce la o îmbunătăţire a acestui sector. Vin cu ideea de creare a unei misiuni europene pentru lupta cu corupţia. Este un concept care deja s-a discutat, există şi un draft în discuţiile cu partenerii europeni. Conceptul acestei misiuni este de a creşte capacităţile instituţiilor de a se lupa cu corupţia. Ne dorim o asistenţă la nivel de experţi care vor participa în activitatea instituţiilor noastre, vor împărtăşi modalităţile de lucru din ţările pe care le reprezintă. Îmi doresc foarte mult să simţim efectul tuturor reformelor cu care venim şi le implementăm”, a declarat Gaburici.

În context, ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, a salutat propunerea premierului, precizînd că subiectul privind crearea misiunii europene respective a fost discutat anterior. De asemenea, acestea şi-a exprimat speranţa că acest lucru se va întîmpla curînd. Mai mult, propunerea a fost susţinută şi de către şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola.

La rîndul său, preşedintele Nicolae Timofti a afirmat că adoptarea proiectul de lege privind reformarea Procuraturii este o prioritate a Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016.

„Au rămas mai puţin de doi ani pentru implementarea acestei strategii. Eu cred că se va reuşi. Contracararea corupţiei trebuie să rămînă în continuare o prioritate. Îndemn toate instituţiile să intensificăm implementarea strategiei, mai cu seamă că angajamentele privind reforma justiţiei sînt prevăzute şi în Acordul de Asociere RM-UE”, a conchis şeful statului.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților