[ X ]
[ X ]
[ X ]
O lege care a fost intens criticată, promulgată de Nicolae Timofti
19 Septembrie
Legea privind statutul municipiului Chișinău a fost promulgată de preşedintele Nicolae Timofti. Un decret în acest sens a fost publicat recent în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite CURENTUL.

Amintim că, documentul a fost adoptat în lectură finală de către Parlament în luna iunie.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, pe parcursul activităţii administraţiei publice a municipiului Chişinău au apărut multe divergenţe şi neclarităţi în sfera reglementării acesteia de legislaţia în vigoare, fapt care duce la apariţia litigiilor în instanțele de judecată, delapidări de bunuri și prejudicierea patrimoniului municipiului.

„Luând în considerație că Legea nr.431 din 1995 este adoptată în perioada vechiului sistem de reglementare, fiind depășită în timp, aceasta intră în contradicţie cu legislaţia actuală, fapt care duce la interpretări eronate de către instanţele judecătoreşti şi împiedică stabilirea ordinii şi corectitudinii în sistemul administrativ al municipiului Chișinău”, susţin autorii.

O noutate din noul proiect de lege este modalitatea de numire a viceprimarilor mun. Chişinău, care pînă acum erau numiţi cu votul majorităţii consilierilor aleşi. Potrivit noii redacţii a legii, în cazul în care consiliul municipal, de două ori consecutiv, nu include pe ordinea de zi sau respinge neîntemeiat candidaturile înaintate spre alegere sau eliberare din funcție a viceprimarilor, primarul general este în drept să-i numească/elibereze prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal.

„Implementarea proiectului de lege menționat, nu necesită alocarea de resurse financiare dar va permite evitarea conflictelor de competențe, soluționarea mai eficientă a problemelor municipiului, păstrarea patrimoniului municipiului, evitarea multiplelor adresări ale locuitorilor municipiului Chişinău în instanţele de judecată, iar în caz de adresare, soluționarea litigiilor fără interpretări eronate a normelor legale”, conchid autorii proiectului de lege.

Adrian Platon

 

Inapoi la arhiva noutaților