Curtea Constituţională (CC) va face astăzi public dispozitivul hotărârii de interpretare a Constituției privind proiectele de legi ale Guvernului. Așa cum Guvernul adoptă în principal Hotărâri, Partidul Liberal (PL) pretinde că Guvernul nu poate adopta proiecte de legi ”la pachet,” ci doar câte unul. Ei mai cer Curții să spună care sunt urmările în cazul în care Președintele nu promulgă legea pentru care Guvernul își asumă răspunderea, transmite CURENTUL.
În Moldova, Parlamentul adoptă legi care au efect după ce Președintele le promulgă. La rândul său, Guvernul prin Hotărâri de Guvern stabilește modul de îndeplinire a legilor.
Totuși, Guvernul poate adopta și proiecte de legi pe propria răspundere, pe care le prezintă Parlamentului. Acest proiect de lege se consideră acceptat de Parlament și devine obligatoriu, dacă timp de 3 zile o pătrime din deputați nu-și exprimă dezacordul printr-un vot de neîncredere (moțiune de cenzură). Astfel, în această situație, ori proiectul de lege al Guvernului devine realitate, ori are cade Guvernul.
După ce este prezentat Parlamentului, acest proiect de lege ajunge la Președinte pentru promulgare. În context, autorii acestei adresări către CC vor clarificarea situației în care Președintele nu promulgă legea adoptată de Guvern pe propria răspundere.
Astfel, deputații cer ca CC să explice dacă Guvernul poate adopta un anumit număr de proiecte de legi (într-o anumită perioadă) sau dacă acest număr de legi adoptate de Guvern este nelimitat. La fel, autorii cer de la Curte explicarea în lumina Constituției a situației în care Președintele nu promulgă legea adoptată de Guvern prin asumarea răspunderii acestuia.
Adrian Platon