[ X ]
[ X ]
[ X ]
O asociaţie face concurenţă Mişcării Antimafie. Cine va cîştiga: a II-a sau a V-ea republică?
23 Ianuarie
foto: jurnal.md

După ce Mișcarea Populară Antimafie a anunțat Programul politic „II-a republică”, asociația obștească informală „Eu sînt moldovan. Eu grăiesc moldovenește” își propune să declare „Cea de a V-ea republică moldovenească”. Aceasta își propune să organizeze mai multe acțiuni în vederea proclamării noii republici.

Ivan Muntean a declarat pentru CURENTUL că cei de la Antimafie le-au preluat ideea. Potrivit lui, necesitatea unei noi republici moldovenești este determinată de „dezastrul care se întîmplă la noi”. El se pronunță pentru construcția unei țări pe principii noi, cu alte simboluri, alt drapel, iar limba oficială să fie „ferm” limba moldovenească. De asemenea, republicii urmează a-i fi conferită o nouă denumire.

Ivan Muntean susține că prima republică moldovenească a fost declarată la 2 decembrie 1917; a doua a existat în perioada 1924-1940-1991; a treia – în intervalul 1991 – 1994 (pînă la intrarea în vigoare a Constituției), și cea de-a patra – din 1994 pînă la 16 martie 2012, atunci cînd a fost ales Nicolae Timofti în calitate de Șef al  statului. El a opinat că, de atunci, R. Moldova se află în afara cadrului constituțional, fiind necesară adoptarea unei noi Constituții.

Pentru proclamarea „Celei de-a V-ea republici moldovenești”, Muntean propune desfășurarea unui referendum cu privire la denumirea limbii, convocarea unei Adunări moldovenești în „tîrgul central” al capitalei și adoptarea declarației cu privire la formarea celei de a V-ea republici moldovenești. În acelaşi timp, odată cu „reîntoarcerea” Transnistriei, va fi nevoie de formarea unui parlament bicameral.

Adrian Pancu 

Inapoi la arhiva noutaților