[ X ]
[ X ]
[ X ]
O asociaţie condusă de ex-parlamentarul Vlad Cubreacov a acordat premii mai multor personalităţi de pe cele două maluri ale Prutului
24 Ianuarie
foto: europalibera.org

Asociația „Răsăritul românesc”, condusă de ex-deputatul şi ex-vicepreşedintele Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), Vlad Cubreacov a acordat premii cu ocazia comemorării Unirii Principatelor Române.  

După cum relatează CURENTUL, printre laureați se regăsesc fețe bisericești, membrii ai familiei regale, parlamentari români și moldoveni, oameni de știință și cultură, dar și exponenți ai comunităților românești din jurul actualelor frontiere ale României.

Astfel, au fost acordate premii Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, pentru realizarea proiectului Catedrala Mîntuirii Neamului din București și Principesei Margareta a României, pentru reluarea tradiției de a vizita Basarabia. Pentru susținerea Republicii Moldova au fost decorați Titus Corlățean, ministrul român de Externe, și senatorul Viorel Badea, dar și deputatul în Parlamentul de la Chișinău, Valeriu Munteanu, pentru „victoria obținută la Curtea Constituțională”.

Printre personalitățile care s-au făcute remarcate în ceea ce privește susținerea comunităților de români din afara granițelor României au fost menționați Petar Atanasov, profesor meglenoromân din Republica Macedonia, Serghie Tugu, primarul comunei Tărăsăuți din raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Maria Berényi, Director al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria și alții. Ion Iovcev, directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol a fost premiat pentru „transmiterea dragostei de limba română și neamul românesc copiilor din teritoriile naționale de la răsărit de Nistru”iar Anatol Popescu, președinte al Asociației Basarabia a Românilor din regiunea Odessa, pentru organizarea turneului Corului Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” din Iași la Ismail. Diplome de excelență 2013 au mai fost atribuite scriitorului Spiridon Vangheli, dirijorului Nicolae Botgros și mai multor jurnaliști.

În total au fost acordate 25 de diplome de excelență.

Adrian Pancu 

 

Inapoi la arhiva noutaților