[ X ]
[ X ]
[ X ]
Noutatea de la viitoarele alegeri parlamentare. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva!
1 Octombrie

Comisia Electorală Centrală (CEC) vrea să implementeze pînă la alegerile parlamentare ordinare din 2018, votarea prin internet. Despre asta a anunţat preşedintele CEC, Iurie Ciocan, în cadrul unei întîlniri neformale cu bloggerii, transmite CURENTUL.

Potrivit acestuia, în aceste condiţii persoanele nu vor mai fi nevoite să se prezinte fizic la secţia de votare. Tot de ce ar avea nevoie, ar fi semnătura electronică.

Ciocan a menţionat că softul pentru votarea pe internet este deja elaborat de spanioli şi costă 2 milioane de euro. Totodată, acesta a subliniat că la noi nu există o lege în acest sens, dar şi că nimeni nu vrea s-o elaboreze.

Precizăm că, în câteva țări – Austria, Australia, Canada, Estonia, Franța, Germania, Japonia și Elveția – există prevederi legislative pentru votul electronic, fără prezență personală, de la distanță. În 2011, votul prin internet la nivel municipal se testa în Norvegia.

Deși mai multe țări din Uniunea Europeană au testat diferite proiecte de vot electronic, Estonia este în prezent (2011) singurul membru UE care folosește această procedură pe scară largă. La alegerile parlamentare estoniene din 2011, 24% din alegǎtori au votat prin internet.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților