[ X ]
[ X ]
[ X ]
Noul viceministru al Justiției: Avem sarcina primordială să facem legi care să se aplice bine în Moldova
26 Mai

Viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu, numit recent în funcție de Guvern, a fost prezentat colegilor din autoritatea publică și a început activitatea după publicarea deciziei Executivului în Monitorul Oficial. Munteanu afirmă că a venit în această postură pentru a realiza îmbunătățiri și a face un cadru comod de aplicat, care să demonstreze că pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova funcționează legea, transmite CURENTUL.

„Pentru un jurist de carieră, prestația în cadrul Ministerului Justiției este una foarte importantă. Am activat constant în acest domeniu și am observat dificultățile pe care le întâlnesc la aplicarea legii colegii noștri în prima linie, dar și mii de juriști. Deseori, facem paralele între cât de bine sunt făcute legile și cât de rău se aplică. Avem sarcina primordială să facem legi fezabile și utile în Republica Moldova”, susține noul viceministru al Justiției.

Anatolie Munteanu și-a făcut studiile în Republica Moldova. În 1996 a obținut de la Universitatea de Stat diploma de studii superioare în profilul juridic, specializarea drept. În 2008 a absolvit masteratul la Universitatea de Studii Europene, specializarea drept penal. Iar în 2011 a devenit doctorand la Institutul de cercetări juridice și politice al Academiei de Științe, având ca temă „Garantarea dreptului la integritate fizică și psihică”.

Viceministrul Justiției a avut activitatea profesională preponderent în organele Procuraturii. A început ca ajutor al procurorului raionului Florești, în decembrie 1995, continuând ca ajutor superior al acestuia. În martie 1999 a devenit procuror de secție a Procuraturii de circumscripție Chișinău. Apoi a activat în calitate de ajutor și ajutor superior al procurorului Chișinău. A fost procuror și procuror superior în Secția securitate internă. În octombrie 2013 a devenit șeful Serviciului reprezentare a învinuirii în Curtea de Apel Chișinău al Secției judiciar-penale. Mai târziu a deținut funcțiile de: șef al Secției judiciar-penale și șef-interimar al Direcției judiciare.

Din 2007, Anatolie Munteanu este formator la „Institutul Național al Justiției”. Iar din octombrie 2008 până în aprilie 2015 a fost avocat parlamentar, Directorul Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova, Președintele Mecanismului Național de Prevenire a Torturii.Mai târziu, a lucrat în calitate de avocat, ca expert în Drepturile omului la ONG-ul „Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova”. În acest an, Munteanu și-a reluat activitatea la Procuratura Generală, în calitate de procuror pentru misiuni speciale, apoi a devenit șef-interimar al Secției asistență juridică internațională și integrare europeană.

În CV-ul noului ministru al Justiției sunt trecute activitățile profesionale relevante, desfășurate de-a lungul timpului, și contribuțiile sale pentru mai multe publicații. Anatolie Munteanu deține competente manageriale, aptitudini analitice și de comunicare interculturală. Vorbește limbile rusă, engleză și franceză.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților