[ X ]
Noul Guvern se va menţine în funcţie maximum 8-9 luni
26 Iulie

În zilele următoare va fi învestit în funcţie un nou Guvern. Cel puţin de aceasta ne asigură liderii partidelor care au format noua coaliţie de guvernare şi care, totodată, se arată destul de optimişti vizavi de perspectivele viitorului Cabinet. Nu ştiu pe ce se bazează optimismul lor şi dacă este unul sincer, dar eu nu cred că acest Guvern se va menţine mai mult decît pînă în primăvara anului viitor şi imediat voi explica de ce afirm asta.

Ferma mea convingere este că Moldova o va duce dintr-o criză politică în alta pînă cînd în primele funcţii în stat nu vor ajunge acei care cu adevărat au putere de decizie. Fiecare nou guvern, fiecare nouă construcţie guvernamentală şi fiecare majoritate parlamentară va fi tratată de ei doar ca ceva temporar, provizoriu, „de tranziţie” etc. şi periodic toate aceste guverne, alianţe, majorităţi vor fi zdruncinate din temelii şi prăbuşite în speranţa că o nouă criză politică va deschide şi noi oportunităţi în faţa celor cu putere de decizie reală.

Pînă acum, cei cu putere de decizie s-au anihilat reciproc, s-au blocat, şi-au pus piedici pentru ca nici unul dintre ei să nu ajungă în una din primele trei funcţii în stat, iar ceilalţi să rămînă cu buza umflată. De asta Vlad Filat nu a ajuns Premier sau Speaker, de asta Vlad Plahotniuc nu a ajuns Premier, de asta lui Mihai Ghimpu i s-a oferit doar iluzia că poate deveni Preşedinte al ţării, nu şi careva garanţii etc.

Acest cerc vicios va putea fi rupt doar în momentul în care toate cele trei funcţii de primă importanţă în stat vor deveni libere şi cei cu putere de decizie vor putea să le ocupe, fără a se obstrucţiona reciproc, fără a se treme că cineva va ieşi în cîştig şi cineva în pierdere. Iar o asemenea posibilitate va apărea în primăvara anului viitor cînd va expira mandatul actualului Preşedinte, Nicolae Timofti. Deoarece funcţia de Preşedinte de ţară se „eliberează” cel mai greu, cei cu putere de decizie nu vor scăpa această ocazie unică în felul ei şi vor „elibera” imediat şi funcţiile de Premier şi Speaker. Aceasta pentru ca negocierile să pornească de la zero şi să existe garanţii că fiecare din cei cu putere de decizie se alege cu ceva. Atunci va porni „jocul politic serios”, pentru că anume atunci va veni momentul aşteptat atît de mult de cei cu putere de decizie. Pînă la acel moment, totul va fi o farsă, inclusiv şi noul Guvern care urmează să fie învestit în scurt timp.

Dar, pe lîngă rolul de paravan pe care-l va juca noul Guvern, acestuia îi va mai reveni o misiune: să încerce să detensioneze situaţia legată de creşterea preţurilor şi tarifelor, să relanseze relaţiile cu partenerii de dezvoltare (căci numai cu ajutorul lor Moldova va putea evita defaultul) şi să diminueze, pe cît va fi posibil acest lucru, masa critică din societate, care dă naştere unor proteste tot mai frecvente şi tot mai consistente. Dacă va reuşi să facă faţă acestei misiuni, noul Guvern va „curăţa” terenul pentru marii jucători politici care, cel mai probabil, vor ieşi în prim plan în primăvara anului viitor, iar dacă nu va reuşi, atunci va da un argument în plus celor care de pe acum, probabil, au decis că acest Guvern trebuie să fie în funcţie maximum 8-9 luni.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților