Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret pentru promulgarea Legii nr. 3 din 25 februarie 2016, cu privire la Procuratură, transmite CURENTUL.
Legea vine să aducă o nouă abordare privind organizarea şi funcţionarea Procuraturii cu tot ce înseamnă aceasta – structură, administrare, statutul procurorului, rolul organelor de autoadministrare.
Potrivit legii, au fost excluse competenţele Procuraturii în domeniul non-penal. Competenţa în procedurile civile, Procuratura şi-o păstrează doar în cauzele ce derivă dintr-o cauză penală.
Mai mult, a fost schimbat şi rolul Procuraturii Generale. Conform legii, aceasta rămîne o instituţie cu precădere administrativă, dar care va putea fi implicată în instrumentarea anumitor cauze penale, dar doar în situaţii de o importanţă specială, mult mai mare.
Şi mecanismul de numire a Procurorului General este unul absolut nou. Astfel, numirea Procurorului se va face de către Preşedintele ţării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatura urmează să fie aleasă prin concurs public la care pot participa procurori şi alte persoane care corespund criteriilor formale/legale de numire.
Noutăţile legii vizează şi modul de salarizare al procurorilor. Astfel, salariul procurorilor va fi stabilit prin raportare la salariul judecătorilor.
Adrian Platon