[ X ]
[ X ]
[ X ]
Nota Guvernului Leancă după un an de activitate
1 Iunie

Acum un an, a fost învestit în funcție Guvernul condus de Premierul Iurie Leancă. Cu această ocazie s-au făcut suficiente analize politice și, probabil, în zilele următoare încă se vor mai face. Pentru a nu ”dubla” sau repeta munca altora, noi am decis să facem un alt fel de analiză. Mai bine zis, să trecem în revistă prioritățile incluse în programul de guvernare, să dăm o notă și o scurtă descriere a modului în care s-au realizat acestea, iar în baza notelor pe capitole, să încercăm să facem o medie pentru Guvern în primul an de activitate. Notele, desigur, sînt de la 1 la 10.

Prima prioritate a Guvernului din programul de activitate este Integrarea europeană. În program se menționează că aceasta ”rămîne nu doar un deziderat fundamental al politicii interne şi externe a Republicii Moldova şi al Guvernului, ci şi forţa majoră de coeziune politică şi socială”. La acest capitol, Guvernul merită nota 9. Nu 10 pentru că partea care ține de ”coeziunea politică și socială” așa și nu a devenit realitate. Desigur, vina pentru aceasta nu o poartă  nu doar Guvernul, ci și unele partide de opoziție, care au avut propriile interese, dar, totuși, rămîne un obiectiv nerealizat pînă la capăt. În rest, Guvernul a făcut față cu brio obiectivelor de liberalizare a regimului de vize, semnare a Acordului de Asociere RM-UE (eveniment preconizat pentru 27 iunie) și creare a Zonei de liber schimb cu UE.

A doua prioritate din programul de activitate al Guvernului este Creşterea economică durabilă şi incluzivă. Potrivit documentului citat, aceasta ”va fi obţinută de Guvern prin accelerarea reformelor structurale necesare tranziţiei spre o economie modernă bazată pe investiţii, inovaţii şi competitivitate”. Aici, nota ar fi 8. Aceasta pentru că creștere economică a fost și este (lucru semnalat și de experții FMI), programul de eliminare a constrîngerilor economice, asumat de actualul Guvern, a fost îndeplinit, în mare parte, au fost întreprinse și alte măsuri, dar mediul de afaceri continuă încă să fie sufocat de birocrație și corupție, lucru semnalat de reprezentanții acestuia în repetate rînduri.

A treia prioritate din programul de guvernare este Reformarea sistemului judecătoresc şi a organelor de drept. Despre acesta e scris că, ”ca element central al edificării statului de drept şi garantării libertăţilor fundamentale ale omului, va rămîne o prioritate majoră”. Și aici nota este 8. În decurs de un an s-a avansat cu reformarea justiției, mai mulți judecători au fost înlocuiți cu alții noi, s-a definitivat reforma sistemului procuraturii, însă, deocamdată, la modul practic aceste efecte nu prea sunt resimțite de cetățeni.

Al patrulea obiectiv din programul de activitate al Guvernului estre Combaterea sărăciei. Acum un an, Guvernul dădea asigurări că acesta ”va rămîne un obiectiv primordial” și menționa că, ”în pofida tuturor provocărilor, rata sărăciei a scăzut esenţial in perioada 2009-2013”. Chiar dacă în decurs de un an s-au majorat salariile unor categorii de bugetari, s-au indexat pensiile, s-a mers pe implementarea continuă a reformelor sociale și economice demarate încă în 2009, lucrurile la acest capitol sînt departe de perfecțiune. Și aceasta pentru că asemenea obiective nu se realizează într-un an. Nota pe care o merită Guvernul la acest capitol este 7.

Un alt obiectiv stabilit de Guvern acum un an este Administraţia publică eficientă, care ”va sta la baza implementării cu succes a prezentului Program”. La realizarea acestui obiectiv s-a lucrat mult și multe din succesele înregistrate se datorează implicării personale a Premierului Leancă. Dar, actualul Guvern, ca și precedentul, nu a făcut cel mai important lucru, care e absolut necesar pentru a asigura un sistem al administrației publice cu adevărat eficient – nu a modificat legislația în vigoare pentru a exclude beneficiile, facilitățile și gradul de protecție excesiv al actualei funcționărimi, care a concrescut deja cu astfel de manifestări negative ca birocrația și corupția, care se situează de asupra cetățenilor și nu admit măcar o clipă ideea că ei sînt în serviciul oamenilor și nu invers. De aceea, la acest capitol nota este 8.

Al șaselea obiectiv din programul de activitate al Guvernului este Dezvoltarea agriculturii şi zonelor rurale. ”Sectorul agro-industrial este de o

importanţă strategică pentru economia naţională, avînd o contribuţie majoră asupra

dezvoltării altor sub-sectoare şi servicii”, se spune în documentul citat. Nota pe care o merită Guvernul la acest capitol este 9 și pe nimeni nu trebuie să mire că ea e aceeași ca și în cazul integrării europene. Pe această filieră s-a muncit mult și rezultatele sînt destul de vizibile. Opinia publică nu prea cunoaște acest lucru, dat fiind faptul că la capitolul respectiv se comunică prea puțin, dar aceasta nu înseamnă că nu sînt rezultate, chiar și dacă unii fermieri își exprimă periodic nemulțumirea.

Ultimul obiectiv major din programul de guvernare este Reintegrarea ţării. Potrivit documentului citat, acesta ”a fost, este şi va rămîne o prioritate în activitatea Guvernului”. ”Guvernul Republicii Moldova va continua eforturile în vederea identificării unei soluţii cuprinzătoare şi durabile a conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, se spune în program. Însă, indiferent de acest angajament, lucrurile în domeniul respectiv nu doar că nu au progresat, ci au și regresat. Nu știu dacă Guvernului i se pot aduce multe reproșuri, pentru că, în linii mari, involuțiile în dosarul transnistrean au fost o derivată directă a conjuncturii regionale ce s-a creat, dar oricum o notă mai mare de 7 la acest capitol nu poate fi dată.

Rezumînd cele scrise mai sus și adunînd notele pe cele 7 obiective ale Guvernului, avem o medie de 8. E mult aceasta sau puțin, decideți dvs. Iar dacă aveți careva sugestii la temă, vă rugăm să ne scrieți.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților