[ X ]
[ X ]
[ X ]
Nivelul plafonului de garantare a depozitelor persoanelor fizice în bănci va fi majorat
22 Mai

Nivelul plafonului de garantare a depozitelor persoanelor fizice din băncile comerciale din Republica Moldova urmează să fie majorat. Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniţă, transmite CURENTUL.

În cadrul ședinței de ieri a Comisiei economie, buget și finanțe, s-a propus înregistrarea unui proiect de Lege semnat de către toți membrii comisiei, inclusiv cei din opoziția parlamentară, prin care să fie stabilită majorarea substanțială a nivelului plafonului de garantare a depozitelor persoanelor fizice.

Totodată, Comisia a solicitat de la autoritățile sus-numite, ca în termen de cinci zile să vină cu propuneri, calcule și analize cu privire la stabilirea sumei majorate a plafonului de garantare, în scopul unei mai bune protecții a deponenților.

În context, după examinarea Raportului de activitate al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar pe anul 2013, membrii comisiei de profil au decis unanim ca în decurs de maxim două săptămîni să desfășoare o ședință specială, în care se va discuta majorarea nivelului plafonului de garantare a depozitelor persoanelor fizice din băncile comerciale din Republica Moldova.

La ședință vor fi invitate, în special, autoritățile cu atribuții în domeniul respectiv: Banca Națională a Moldovei (BNM), Ministerul Finanțelor, Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB), Asociația Băncilor din Moldova (ABM).

Notă: În prezent, plafonul de garantare de stat a depozitelor persoanelor fizice, deponenți în băncile licențiate din Republica Moldova, constituie 6000 lei moldovenești. AstfelLegea privind garantarea depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar, nr. 575-XV din 26.12.2003 prevede expres la art. 6, alin. (1) faptul că „În cazul în care depozitele unei bănci licenţiate devin indisponibile, Fondul, conform art.19, garantează plata acestora fiecărui deponent, indiferent de numărul şi mărimea lor sau de moneda în care s-au constituit, plafonul de garantare fiind de 6000 lei moldoveneşti.”

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților