Curtea Constituţională (CC) a interpretat astăzi articolul 101 alineatele (2) și (3) din Constituție, care se referă la demisia Prim-ministrului şi a Guvernului, transmite CURENTUL.
Astfel, CC a stabilit că demisia Prim-ministrului şi, respectiv, a întregului Guvern intră în vigoare în momentul comunicării acesteia în cazul cererii scrise adresate Parlamentului (în momentul depunerii); în cazul anunţului public (în momentul emiterii).
„Demisia prim-ministrului antrenează de drept demisia Guvernului, fără îndeplinirea nici unei alte condiţii de formă sau procedură. Parlamentul ia act de demisia Prim-ministrului şi, respectiv, a întregului Guvern. Decizia Parlamentului, prin care se ia act de demisia Prim-ministrului şi, respectiv, a întregului Guvern, nu influenţează actul demisiei, procesul de formare a noului Guvern, precum şi termenele constituţionale inerente acestui proces”, se spune în decizia CC.
De asemenea, CC a stabilit că Preşedintele are obligaţia constituţională de a numi un Prim-ministru interimar pînă la formarea noului Guvern în cazul imposibilităţii definitive a exercitării funcţiei de către Prim-ministrul demisionar.
Potrivit CC, termenul-limită de formare a Guvernului este de trei luni, inclusiv în cazul demisiei Prim-ministrului şi începe să curgă din momentul comunicării demisiei Prim-ministrului.
Instanţa a mai precizat că, din momentul comunicării demisiei Prim-ministrului, Guvernul îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern.
De notat că CC a dat aceste interpretări după ce, pe data de 12 iunie, Prim-ministrul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia.
Cristina Pendea