Un grup de experți din domeniul justiției din statele Uniunii Europene vor veni la Chișinău în luna noiembrie curent. Despre aceasta a anunțat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, în cadrul unei conferințe de presă privind rezultatele primei reuniuni a Comitetului de Asociere RM-UE, susținută împreună cu directorul executiv pentru Europa și Asia Centrală din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă, Gunnar Wiegand, transmite CURENTUL.
Natalia Gherman a spus că, pentru viitor s-a stabilit ca reforma justiției să fie prioritară.
“La Chișinău va veni un grup de experți din domeniul justiției din statele Uniunii Europene pentru a evalua situația actuală, dar și elementele strategiei pentru reformarea acestui sector”, a declarat ministra.
Oficialul moldovean a mai spus, totodată, că și numărul consilierilor europeni în domeniile de reform va ajunge la numărul de douăzeci.
De asemenea, Gherman s-a referit și la rezultatele obținute la un an de la semnarea Acordului de Asociere.
Printre cele mai importante realizări, ministra de Externe a menționat, creșterea exporturilor în UE, atingerea de 60% din exporturi în statele UE, dar și creșterea competitivității.
În ceea ce ține de viitoarele acțiuni ale Republicii Moldova în parcursul european, Natalia Gherman a vorbit despre domenii care urmează a fi reformate, prioritate principală fiind sectorul justiției.
“Continuînd în spiritul foarte angajat, de care au dat dovadă ambele echipe în aplicarea acestor obiective, dăm dovadă de aceeași atitudine și mai departe”, a subliniat ea.
La rîndul său, directorul executiv pentru Europa și Asia Centrală din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă, Gunnar Wiegand, a precizat rezultatele obținute la un an de la semnarea Acordului de Asociere, și a spus că Republica Moldova mai are de muncit.
“Unele rezultate ale semnării Acordului de Asociere sunt vizibile, cum ar fi beneficiile aduse de liberalizarea regimului de vize”, a spus oficialul European.
La capitolul probleme, el a spus că reforma justiției trebuie să fie prioritară în planul de acțiuni. “Corupția și influența politică trebuie să fie elemente ale trecutului, iar reforma justiției să fie în prim-plan” , a subliniat Gunnar Wiegand.
Totodată, directorul executiv pentru Europa și Asia Centrală din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă s-a referit și la situația din domeniul financiar-bancară și a spus că vinovații trebuie pedepsiți, iar pierderile recuperate cît mai curînd posibil.
Cristina Gurez