[ X ]
[ X ]
[ X ]
Natalia Gherman: Drumul la Bruxelles trece prin București
4 Martie

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, susține că drumul spre Bruxelles trece prin București, punctînd astfel suportul oferit de România pentru Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, transmite CURENTUL.

Ministra a declarat că vizita la București este prima pe linie ministerială de la numirea noului Guvern.

“L-am însoțit recent, pe domnul prim-ministru Gaburici la Bruxelles, dar drumul spre această destinație trece pe la București”, a declarat Natalia Gherman.

Ea a spus că în cadrul întrevederilor cu omologul său, dar și cu președintele României Klaus Iohannis și a premierului Victor Ponta, a fost reiterată dorința Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană.

“Am venit cu un mesaj de reiterare a parcursului european al RM la București și am primit reiterarea angajamentului colegilor români de a ne sprijini. Am planificat mai multe interacțiuni, întîlniri, evenimente comune. Totodată, am lansat comisia pentru cooperare economică între cele două state”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe.

Gherman a mai spus că Republica Moldova, împreună cu România, și cu suportul constant primit, se mișcă „înainte, spre Europa”.

La rîndul său, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a subliniat importanța parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova și a dat asigurări că statul pe care îl reprezintă va sprijini și în continuare RM, în procesul de integrare europeană.

“România este principalul partener comercial al RM. Guvernul României a investit deja fonduri substanțiale în diverse domenii. De asemenea, astăzi este o zi simbolică pentru că a început livrarea oficială de gaze naturale prin Gazoductul Iași-Ungheni. Deși nu sunt cantități mari, este important că proiectul e funcțional. Este prima dată cînd gazul trece dinspre vest spre est”, a declarat Bogdan Aurescu.

El a mai spus că integrarea European nu este un obiectiv ușor de atins, dar România este un partener sincer și de încredere pe acest drum.

“Ne vom întîlni și pe 16 martie, la Bruxelles, în cadrul grupului de prietenie al Republicii Moldova, unde vom continua discuțiile privind parcursul și progresele RM”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe al României.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților