[ X ]
Moldova va avea o strategie naţională privind diaspora
26 Iunie
foto: cancelaria.gov.md

În perioada iunie-septembrie 2014, Guvernul Republicii Moldova va elabora Strategia națională ”Diaspora – 2025”, care va stabili cadrul general pentru asigurarea coerenței politicilor statului cu privire la diaspora și implementarea unei viziuni comune a Guvernului asupra diasporei și dezvoltării.  În acest sens, a fost creat şi un grup de lucru, transmite CURENTUL.

Strategia va veni cu o serie de răspunsuri la întrebări fundamentale care țin de diaspora și Republica Moldova, cum ar fi: ”Cine este diaspora?”, ”Ce relație își dorește Guvernul cu diaspora și viceversa?” , ”Care este obiectivul final al cooperării dintre Republica Moldova și diaspora?”.

De asemenea, documentul are menirea de a propune o serie de acțiuni prin intermediul cărora vor fi atinse scopurile de bază și anume: susținerea celor nevoiași în diasporă, sporirea contribuției diasporei la dezvoltarea Republicii Moldova și restabilirea încrederii între diasporă și guvern.

Necesitatea unei Strategii privind diaspora a apărut inclusiv în urma solicitărilor parvenite de la conaționalii de peste hotare, dar și din dorința de a crea mecanisme, prin care diaspora ar putea contribui, la rândul ei, la dezvoltarea țării.

Grupul de lucru pentru elaborarea Strategiei cu privire la diasporă, care va fi divizat pe direcții tematice, va estima impactul acțiunilor asupra migrației și diasporei și va elabora Planul de acțiuni pe segmentul tematic stabilit.

Strategia cu privire la diasporă urmează să fie prezentată Guvernului pentru aprobare până pe 1 octombrie 2014.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților